hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    PETROL FİYATLARI | Brent petrolün varil fiyatı ne kadar oldu? (26 Eylül 2024)

    PETROL FİYATLARI | Brent petrolün varil fiyatı ne kadar oldu (26 Eylül 2024)
    expand

    Dün 74,66 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 73,02 dolardan kapattı. Brent petrolün varil fiyatı, saat 09.16 itibarıyla kapanışa göre %3,4 azalarak 70,55 dolara geriledi. Aynı saatlerde Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varili ise 67,23 dolardan işlem gördü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Petrol fiyatlarındaki bu düşüş, Libya'daki arz kesintisi endişelerinin azalması ve Çin'in son ekonomik teşvik planlarına rağmen devam eden talep kaygılarından kaynaklanıyor.

    Libya’nın doğusundaki Temsilciler Meclisi tarafından atanan hükümet, Merkez Bankası yönetimi konusunda çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle geçtiğimiz ay ülkedeki tüm petrol sahalarında, limanlarda ve kurumlarda "mücbir sebep" ilan ederek üretim ve ihracatın durdurulmasına karar vermişti. Ancak dün, Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu’nun açıkladığına göre, taraflar Merkez Bankasına atanacak başkan ve yardımcısı konusunda anlaşmaya vardı. Bu gelişme, ülkede istikrarın sağlanması ve petrol üretiminin normale dönmesi beklentilerini güçlendirdi.

    Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’de açıklanan teşvik planının ekonomiyi canlandırmakta yetersiz kalacağı, Çin’de ham petrol talebinin azalmasıyla küresel talebin de zayıflayacağı endişesi piyasalarda hakim durumda. Çin Merkez Bankası (PBoC), bu hafta ekonomiyi canlandırmaya yönelik adımlar atsa da, bu önlemlerin hedeflenen büyüme rakamlarına ulaşmada ne kadar etkili olacağı belirsizliğini koruyor. Uzmanlar, daha somut mali adımlar atılması gerektiğini vurguluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diğer yandan, ABD’de ham petrol stoklarındaki düşüş ve Orta Doğu’daki artan gerilimler, fiyatlardaki düşüşü kısmen yavaşlatıyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 4,5 milyon varil azalarak 413 milyon varile düştüğünü açıkladı. Piyasa beklentisi stokların 1,3 milyon varil azalacağı yönündeydi. Ayrıca, ABD’nin benzin stokları da 1,5 milyon varil azalarak 220 milyon 100 bin varile geriledi. Bu veriler, ABD’de talebin yükseldiği algısını güçlendiriyor.

    Brent petrolün teknik analizinde, 72,17 ile 73,51 dolar aralığının direnç, 69,49 ile 69 dolar aralığının ise destek seviyesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow