hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Petrol 2024 yılına krizle girdi! Kızıldeniz'de ABD-İran restleşmesi

    Petrol 2024 yılına krizle girdi Kızıldenizde ABD-İran restleşmesi
    expand

    Orta Doğu'da artan jeopolitik gerilimlerin arzı kesintiye uğratabileceği korkusuyla 2024 yılının ilk işlem gününde varil başına 78 doların üzerine çıktı. Hafta sonu, ABD Donanması helikopterleri, mürettebatı Kızıldeniz'de bir konteyner gemisine çıkmaya çalışan üç Husi teknesini imha etti ve bu süreçte çok sayıda kişinin ölümüne neden oldu. Ülkenin güvenlik teşkilatıyla yakın bağları olan bir İran haber ajansı da Pazartesi günü İran'a ait bir destroyerin Kızıldeniz'e hareket ettirildiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Petrol fiyatları, İran’ın Kızıldeniz’e bir savaş gemisi göndermesinin ardından, gemilerin Yemen’deki Husi isyancıları tarafından saldırıya uğradığı küresel sevkiyatlar için kritik su yolundaki gerginliğin devam etmesiyle yükseldi.

    Küresel ham petrol göstergesi Brent, Asya işlem saatlerinde yüzde 1,6 artışla varil başına 78,27 dolara yükseldi.

    İran ülkenin devlet medyasının bildirdiğine göre, Elburz destroyerini stratejik Bab el Mendeb Boğazı’ndan gönderdi ancak savaş gemisinin misyonunun ayrıntılarına değinmedi. Nakliye rotalarının güvenliğini sağlamak için Kızıldeniz’de periyodik olarak operasyonlar yürütüldüğünü de sözlerine ekledi.

    AP’nin bir raporuna göre bu hamle, ABD Donanması’nın İran destekli Husi isyancılarına ait üç botu imha ederek 10 militanı öldürmesinden sonra geldi. ABD Merkez Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, Donanmanın, Husilerin ateşine maruz kalan Singapur bayraklı Maersk Hangzhou gemisinin imdat çağrısına yanıt verdiği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsyancılara ait bir haber kanalının belirttiğine göre, isyancı bir sözcü tarafından yapılan açıklamada, Husi grubunun teknelerin “deniz yollarını güvence altına almak için resmi görevler” yerine getirdiğini ileri sürdüğü belirtildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow