Patatesteki yüksek fiyat üretime yansıyacak
Türkiye'nin patates üretiminde sayılıilleri arasında yer alan Nevşehir'de patates fiyatlarındaki artış, üreticiyiharekete geçirdi. Geçen yıl 50 bin dönüm arazide ekimi yapılan patatesi, bu yıl60 bin dönüm alana eken üretici, 300 bin ton mahsul bekliyor.
Nevşehir'in patates üretiminde büyük pay sahibi olan Derinkuyu ilçesindeki çiftçiler, yazlık ve kışlık patates ekimine başladı. Derinkuyu Ziraat Odası Başkanı Ömer Yılmaz, Nevşehir patatesi dendiği zaman Derinkuyu ilçesinin akla geldiğini belirtti.Nevşehir'deki patatesin yaklaşık yüzde 90'ının üretildiği Derinkuyu'da, sezonun ilk ekim işlemine bu ay başında başlandığını kaydeden Yılmaz, ekim işleminin ay sonuna kadar devam edeceğini söyledi. Nevşehir'de, 2012'de 330 bin ton olan patates üretiminin 2013'de 170 bin, 2014'de 220 bin tona gerilediğini anımsatan Yılmaz, "Son iki yıldır patates fiyatlarında yaşanan yükselmeyle bu yıl üretimin 300 bin ton olarak gerçekleşmesi beklenmektedir" dedi.
Üretimde yüzde 20 artış
Geçen sezon patatesin üreticiye para kazandırması dolayısıyla üretimde yüzde 20 artış sağlanacağını aktaran Yılmaz, "Kent genelinde geçen yıl 50 bin dönüm patates ekimi yapıldı. Bu yıl yüzde 20 artışla 60 bin dekarlık alanda ekim yapılacak. Dekarda yaklaşık 5 ton patates elde edildiği göz önüne alındığında 300 bin ton ürün mahsul edilecek" diye konuştu. Yılmaz, patates fiyatlarının artmasıyla daha önce farklı ürün eken çiftçilerin de patatese yöneldiğini kaydetti.
Patates üreticisi ve depocu Birol Güney de üreticinin fiyat konusunda 2012-2013 yıllarında sıkıntı yaşadığını, ancak geçen yıl patates üreticisinin yüzünün güldüğünü dile getirdi. Bu yıl patates üretiminde artış yaşanacak olmasına rağmen üreticinin sevinemeyeceğini ileri süren Güney, "Fiyatların yüksek olması üreticileri teşviketti. Bundan dolayı bu yıl üretimde artış olacak. Üretimin artmasına rağmen çiftçinin satacağı fiyatların tarlada 70 kuruştan fazla olmayacağını düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.
Patates üretimiyle ilgili sorunların başında maliyetlerin geldiğini belirten Güney, şöyle devam etti:"Maliyetlerin yüksek olması karşısında çiftçi zor günler geçiriyor.Özellikle mazot fiyatları ve elektrik ücretleri çiftçiye büyük yük oluyor. Bunun yanında tarla kiralama fiyatları da yükseldi. Yetkililerin bunları göz önünde bulundurması gerekiyor. Yurtdışından patates getirmek çözüm değil."
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tavan ve taban fiyat uygulamasını hayata geçirmesi gerektiğini savunan Güney, üretici olarak fiyatların 80 kuruş ile 1 lira arasında sabitlenmesini istediklerini dile getirdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ÇILGIN SAYISAL LOTO SONUÇLARI AÇIKLANDI 25 OCAK 2025 | 537.002.765 TL büyük ikramiyeli Çılgın Sayısal Loto sonuçları nasıl öğrenilir?
EMEKLİ PROMOSYONU 2025 | Şubat ayında emekliye 21 bin lira ek ödeme! Hangi banka daha fazla promosyon veriyor? Emekli promosyon rehberi...
Yabancı yatırımcılardan dikkat çeken Türkiye ekonomisi yorumu! "Büyük başarı öyküsü"
Faiz kararı sonrası dolar için dikkat çeken tahmin! Mevduat faizlerinde düşüş devam edecek mi?
Moody's, Türkiye'nin kredi notu kararını açıkladı