hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    OPEC'ten ürkütücü petrol görünümü

    OPECten ürkütücü petrol görünümü
    expand

    OPEC, petrol talebinin 2045′te günde 110 milyon varile ulaşacağını söyledi. Petrol kartelinin genel sekreteri, “Küresel enerji talebinin bu yıla kadar yüzde 23 arttığını görüyoruz” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) yaptığı açıklamada, küresel petrol talebinin yaklaşık 20 yıl içinde günde 110 milyon varile yükseleceğini ve dünyanın enerji talebini yüzde 23 artıracağını söyledi.

    OPEC Genel Sekreteri Haitham Al Ghais, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen Asya Enerji Konferansı’nın açılışında yaptığı konuşmada, “Petrol yakın gelecekte yeri doldurulamaz” dedi.

    O zamana kadar petrolün enerji enerji piyasasının yüzde 29′unu oluşturacağını belirten Al Ghais, petrol endüstrisine yetersiz yatırımın yalnızca mevcut enerji sistemlerinin uygulanabilirliğini zora sokacağını ve bir “enerji kaosuna” yol açacağını da sözlerine ekledi.

    Tahmin, Uluslararası Enerji Ajansı’nın yıllık talep artışının 2023′te günlük 2,4 milyon varilden 2028′de günde 400.000 varile ineceği tahminleriyle çelişiyor.

    İki hafta önce IEA, petrokimya ve havacılık sektörlerinin desteğiyle küresel petrol talebinin 2022′den itibaren yüzde 6 artarak 2028′de günde 105,7 milyon varile çıkacağını tahmin etmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Al Ghais, bugünden 2030′a kadar, küresel ekonomi genişlemeye devam ettikçe yarım milyar insanın dünyanın dört bir yanındaki şehirlere taşınacağını tahmin ediyor.

    Dünya Bankası’na göre küresel büyümenin, 2011-2021 arasındaki dönem için yüzde 2,6′dan bugün ile 2030 arasında yılda yüzde 2,2 ile otuz yılın en düşük seviyesine düşeceği tahmin ediliyor.

    Al Ghais, yenilenebilir enerji kaynaklarının ileriye dönük olarak dünyanın enerji karışımında daha büyük bir rol oynayacağını kabul etti ve bazı OPEC üye ülkelerinin bölgeye “halihazırda önemli ölçüde yatırım yaptığını” doğrularken “Gaz hidro, nükleer hidrojen ve biyokütle genişleyecek. Ancak petrolün enerji tüketiminin ayrılmaz bir parçası olmaya devam ettiği açık.” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow