Nobel ödüllü ekonomistten zenginlik vergisi çağrısı
Nobel ödüllü Joseph Stiglitz, dünyanın en çok kazananlarının yüzde 70'lik kazanç üzerinden en yüksek oranı ödemelerini istedi.
Nobel ödüllü iktisatçı Joseph Stiglitz, dünya liderlerini en zengin vatandaşlarına yüzde 70'lik bir vergi oranı uygulamaya ve miras kalan servetlerinden pay almaya çağırdı.
Oxfam'ın 'Equals' podcast'inde böylesine yüksek bir vergilendirme oranının "açıkça mantıklı olacağını" söyleyen Stiglitz, “Zirvedeki insanlar, onlara daha fazla vergi verirseniz biraz daha az çalışabilirler. Ancak öte yandan, toplumumuz daha eşitlikçi, uyumlu bir topluma sahip olmaktan kazançlı çıkıyor” dedi.
Stiglitz, "Serveti daha yüksek oranda vergilendirmeliyiz, çünkü servetin çoğu miras kalan servettir, örneğin genç Walmart'lar, servetlerini miras aldı." diye konuştu.
Dünya Bankası'nın eski baş ekonomisti Stiglitz, bilgi asimetrisi teorisine veya bir taraf diğerinden daha az bilgi sahibi olduğunda insanların nasıl karar verdiğine yaptığı katkı nedeniyle 2001 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazandı.
Karbon ve arazi vergilerinin destekçisi olan Stiglitz, son yıllarda şirket kârları ve multi-milyonerler üzerinde daha ağır vergileri teşvik etti ve ABD Başkanı Joe Biden'ın küresel asgari kurumlar vergisi oranı çağrılarını destekledi.
Bununla birlikte, veraset vergisine karşı çıkanlar, bunun ölen bir kişinin servetinin çifte vergilendirilmesi anlamına geldiğini ve zenginleri servetlerini denizaşırı ülkelere taşımaya teşvik ettiğini savunuyor.
Birleşik Krallık halihazırda 325.000 Sterlin'in (403.000 ABD Doları) üzerindeki miras için yüzde 40 vergi uyguluyor. ABD'de federal veraset vergisi yok, ancak bazı eyaletler miras kalan varlıkları vergilendiriyor ve federal hükümet değeri 13 milyon doları aşan mülklerin yüzde 18 ila yüzde 40'ını talep ediyor.
ABD'li Senatör Elizabeth Warren, bir Demokrat, 50 milyon dolardan fazla varlığa sahip hanehalkları için yüzde 2 ve 1 milyar dolardan fazla olanlar için yüzde 3 vergi önerdi. Stiglitz, Warren'ın önerilerini "çok makul" olarak nitelendirdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yatırım yaparken bir kez daha düşünün... Konut yatırımlarında geri dönüşler kısaldı! İşte en hızlı kazandıran il ve ilçeler
MEVDUAT FAİZİ | 2025 yılı öncesi mevduat faizlerinde hareketlilik yaşanmaya devam ediyor! İşte 500 bin liranın aylık getirisi...
17 Aralık 2024 BİM Salı Aktüel Ürünler Kataloğu Yayında! İşte Kaçırılmayacak Fırsatlar
iPhone şarjını artıran bu adımları biliyor musunuz? Adım adım uygula şarjım bitiyor kabusundan kurtul
Konut ve araç satışında yeni dönem başlıyor! Kritik tarih 1 Ocak 2025...