hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    New York Borsası'nda sert düşüş şoku yaşandı!

    New York Borsasında sert düşüş şoku yaşandı
    expand

    New York borsası, ABD'de beklentilerin altında kalan istihdam verilerinin etkisiyle önemli ölçüde değer kaybetti. Nasdaq endeksi yüzde 2,45, Dow Jones endeksi yüzde 1,51 ve S&P 500 endeksi yüzde 1,84 oranında düşüş yaşadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de temmuz ayındaki istihdam artışının beklentilerin altında kalması, resesyon kaygılarını artırarak New York borsasında sert düşüşlere neden oldu. Haftanın son işlem gününde Dow Jones endeksi 600 puandan fazla kayıpla yüzde 1,51 azalarak 39.737,26 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 1,84 kayıpla 5.346,44 puana inerken, Nasdaq endeksi 400 puanı aşan bir düşüşle yüzde 2,45 azalarak 16.773,22 puana düştü.

    ABD Merkez Bankası'nın (Fed) çarşamba günü eylül ayından itibaren faiz indirimlerine başlayabileceği sinyali vermesine rağmen, açıklanan ekonomik veriler, ekonominin beklenenden daha sert bir şekilde yavaşlayabileceği endişesini artırdı. Tarım dışı istihdam, temmuz ayında 114 bin kişi artarak beklentilerin altında kaldı. İşsizlik oranı ise yüzde 4,1'den 4,3'e yükseldi ve Ekim 2021'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Haziran ayı için de yüzde 4,1 oranı bekleniyordu, ancak art arda dört aydır işsizlik oranında artış görülmesi piyasalarda olumsuz bir etki yarattı.

    Analistler, istihdam verilerinin iş gücü piyasasında beklenenden daha hızlı bir bozulma olduğunu ve bu durumun ekonominin resesyona girebileceğine dair endişeleri körüklediğini belirtti. Veriler sonrası para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed'in eylülde politika faizini 50 baz puan indirme olasılığının yüzde 70'in üzerine çıktığını gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Resesyon korkusunun güvenli liman varlıklarına talebi artırmasıyla ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,79'a düşerek Aralık 2023'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. İstihdam verilerinin ardından Fed yetkililerinden gelen ilk değerlendirmelerde, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, Fed'in tek bir veriye aşırı tepki vermeyeceğini ve bankanın bir sonraki toplantısı öncesinde birçok verinin geleceğini belirtti. Goolsbee, işsizlik oranının yüzde 4,1'in üzerine çıkmasının Fed'in dikkate alması gereken bir durum olduğunu ifade etti. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de para politikasında nasıl bir yol izleneceğine dair karara varmadan önce bir istihdam raporunun daha açıklanacağına işaret etti.

    Kurumsal tarafta, şirketlerin finansal sonuçları yatırımcıların odağındaydı. Piyasaların kapanmasının ardından bilançolarını açıklayan ABD'nin teknoloji devlerinden Apple ve Amazon'un gelirleri nisan-haziran döneminde artarken, Intel'in gelirinde düşüş yaşandı. Intel'in hisseleri, gelir azalması ve işten çıkarmalara gitme planları nedeniyle yüzde 26,1 değer kaybetti. Amazon'un hisseleri de beklentilerin altında kalan gelir açıklaması sonrası yüzde 8,8 düştü. Apple'ın hisseleri ise gelir tahminlerini aşması ve iPhone satışlarının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi ile yüzde 0,7 arttı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow