hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nakliye devi MAERSK'ten Afrika rotasına 'Husi' güncellemesi

    Nakliye devi MAERSKten Afrika rotasına Husi güncellemesi
    expand

    Maersk gemilerini Afrika çevresinde yeniden yönlendiriyor. Daha önce Husi saldırılarının ardından Kızıldeniz rotasını askıya alan Nakliye devi, yeni rotasını Ümit Burnu olarak açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Danimarkalı denizcilik grubu Maersk yaptığı açıklamada, Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nden geçecek gemilerinin, Yemen'den gelen Husi militanlarının saldırı riski nedeniyle Ümit Burnu üzerinden Afrika'ya yönlendirileceğini duyurdu.

    Maersk, diğer büyük nakliye şirketleriyle birlikte daha önce güvenlik endişeleri nedeniyle Kızıldeniz'in güney girişi olan Bab el-Mandeb Boğazı üzerinden seyahati durdurmuştu.

    Bab el-Mendeb Boğazı, Kızıldeniz'i Aden Körfezi'ne, ardından bir tarafta Hint Okyanusu'na, diğer tarafta ise Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz'e bağlıyor. Su yolu, Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan önemli bir yol iken tüm küresel konteyner sevkiyatlarının yüzde 30'u dahil olmak üzere, küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sini kolaylaştırıyor.

    Seyahatin askıya alınması, Pazartesi günü en az iki geminin mermilerle hedef alındığı yönündeki raporların ardından geldi. Husi liderleri, Gazze'deki çatışmalar nedeniyle İsrail'i ve İsrail'e bağlı tüm gemileri takip ettiklerini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Maersk, CNBC'nin aktardığına göre yaptığı açıklamada, "Bölgedeki ticari gemilere yönelik gördüğümüz saldırılar endişe verici ve denizcilerin emniyeti ve emniyeti için önemli bir tehdit oluşturuyor." dedi.

    Şirket, durumu izlediğini ve şu anda beklemede olan ve daha önce Kızıldeniz üzerinden seyahat etmesi planlanan tüm gemilerin çok daha uzun olan Ümit Burnu rotasını kullanmasına karar verdiğini de sözlerine ekledi. UBS'deki analistlere göre rota, Asya-Avrupa yolculuğunun etkin kapasitesini yüzde 25 oranında azaltıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow