hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mücevher sektörünün ihracatı ağustos ayında artış gösterdi

    Mücevher sektörünün ihracatı ağustos ayında artış gösterdi
    expand

    Ağustos ayında mücevher sektörünün ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %107,9 artarak 963 milyon 384 bin dolara ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son yıllarda alım heyetleri ve uluslararası fuarlarda aktif olarak yer alarak pazarını genişleten mücevher sektörü, ihracatını artırmaya devam ediyor.

    Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin ihracatı geçen ay %2,4 artarak 22,1 milyar dolara ulaştı ve bu rakam, Cumhuriyet tarihindeki en yüksek Ağustos ayı ihracatı olarak kayıtlara geçti.

    Ağustos ayında Türkiye'nin mücevher ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %107,9 artış göstererek 963 milyon 384 bin dolara çıktı.

    Bu durum, mücevher sektörünün ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre iki katını aştığını gösteriyor. Sektörün ihracatı, yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre %17,5 artarak 4 milyar 716 milyon 243 bin dolara ulaştı.

    GEÇTİĞİMİZ AY MÜCEVHER SEKTÖRÜNÜN TOPLAM İHRACATTAKİ PAYI %4,4 OLARAK BELİRLENDİ

    Mücevher sektörünün alt gruplarına göre ihracat rakamlarına bakıldığında, 563,4 milyon dolarlık altından yapılmış mücevher ve kuyumcu eşyası, 28,1 milyon dolarlık gümüşten yapılmış mücevher ve kuyumcu eşyası, 357,1 milyon dolarlık işlenmemiş veya yarı işlenmiş altın, 650,6 bin dolarlık işlenmemiş veya yarı işlenmiş diğer kıymetli metaller, 6,8 milyon dolarlık işlenmemiş veya yarı işlenmiş gümüş, 148,1 bin dolarlık kıymetli metallerden yapılmış diğer eşyalar, 3,6 milyon dolarlık kıymetli metallerin veya kıymetli metal kaplamalı metallerin döküntü artıkları, 1,7 milyon dolarlık kıymetli metallerle kaplanmış saatler, aksam ve parçalar, 957,4 bin dolarlık kültür incileri, kıymetli ve yarı kıymetli taşlar ve bunlardan yapılmış ürünler, 942,4 bin dolarlık taklit mücevher ihracatı gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜLKE BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ OLDU

    Mücevher sektöründe en yüksek ihracat, 521,9 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapıldı. Bu ülkeyi 67,6 milyon dolarla ABD, 52,9 milyon dolarla Hong Kong, 50,9 milyon dolarla Irak ve 47,3 milyon dolarla Kırgızistan takip etti.

    Birleşik Arap Emirlikleri, ihracat artışında da ilk sırada yer aldı.

    Ağustos ayında Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre 341,7 milyon dolar arttı. İhracat artışında Birleşik Arap Emirlikleri'ni, 45,4 milyon dolarla Irak, 38,3 milyon dolarla Kırgızistan, 29,4 milyon dolarla Libya ve 22,6 milyon dolarla Hong Kong izledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BU DÖNEMDE MÜCEVHER SEKTÖRÜ, LİBYA'YA 36,1 MİLYON DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİ

    İllere göre incelendiğinde, geçen ay mücevher sektöründe en yüksek ihracat 514,1 milyon dolarla İstanbul'dan yapıldı.

    Aynı dönemde, Çorum'dan 443,2 milyon dolarlık, Ankara'dan 2,4 milyon dolarlık, Tekirdağ'dan 1,1 milyon dolarlık ve Antalya'dan 553 bin dolarlık mücevher ihracatı gerçekleştirildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow