hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Morgan Stanley'den dikkat çeken Merkez Bankası analizi!

    Morgan Stanleyden dikkat çeken Merkez Bankası analizi
    expand

    Morgan Stanley, Merkez Bankası’nın iç talepteki yavaşlamanın hızından memnun olduğu ve bu yıl politika faizinde değişikliğe gidilmeyeceği yönündeki beklentisini sürdürdüğü yorumunda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ağustos ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından, ekonomist Hande Küçük tarafından kaleme alınan bir değerlendirme raporunda, “Bugünkü enflasyon verisi TCMB’nin beklentileri ve piyasadaki genel öngörülerle büyük ölçüde örtüşüyor. Ancak, hizmet enflasyonunun hala yüksek ve yapışkan olması ile son enerji fiyat artışlarının olası etkileri, Merkez Bankası'nın sıkı para politikasını sürdürmesine ve iletişiminde bu sıkı duruşu koruma eğilimini devam ettirmesine neden olacaktır” ifadelerine yer verildi.

    Raporda ayrıca şu değerlendirme yapıldı: "Bu durum, Para Politikası Kurulu'nun (PPK) geçen aydan itibaren hizmet enflasyonuna ve yaygın enflasyon beklentilerine daha fazla vurgu yapmasıyla uyumlu olacaktır. Merkez Bankası’nın son dönemde aldığı makroihtiyati sıkılaştırma tedbirlerinin, büyümedeki zayıflamaya rağmen finansal koşulların sıkı tutulmasına yönelik kararlılığını göstermesi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz."

    "TALEPTEKİ YAVAŞLAMA EKİM AYINDA ENFLASYONA DAHA BELİRGİN YANSIYACAK"

    Merkez Bankası’nın iç talepteki yavaşlamanın ivmesi konusunda rahat olduğu belirtilen notta, “TCMB analistleri tarafından bugün erken saatlerde yayımlanan bir blog yazısında, köprü günlerinin sanayi üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çekilerek, ekonomik faaliyetin ana eğiliminde dezenflasyonu destekleyecek şekilde ılımlı ancak kademeli bir düşüş olduğu sonucuna varıldı” ifadesi kullanıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Raporda ayrıca, “Yavaşlayan iç talebin, enerji zamları ve okula dönüş fiyatlarının etkisinin geçmesiyle birlikte, Ekim ayından itibaren aylık enflasyon üzerindeki etkisinin daha belirgin hale geleceğine inanıyoruz. Yıllık enflasyon tahminimizi 2024 yıl sonu için %42,4 ve 2025 yıl sonu için %25,2 olarak koruyoruz” değerlendirmesi yapıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow