Moody's Türkiye raporu! Moody's Türkiye kredi notu ne oldu?
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye değerlendirmesi büyük bir merakla bekleniyordu. Moody's, daha önce 15 Aralık'taki takvimde yer almasına rağmen rapor yayımlamamıştı. 2024 yılının ilk değerlendirmesini yapacağı ülke olarak Türkiye'yi seçen kuruluş önemli kararı dün açıkladı. Bu değerlendirme, Türkiye'nin ekonomik durumu ve uluslararası piyasalardaki konumunu etkileyecek önemli bir gelişme olarak görülüyor. Moody's, diğer raporunu 19 Temmuz 2024 tarihinde açıklayacak. Peki, Moody's Türkiye kredi notu ne oldu? İşte Moody's Türkiye raporuyla ilgili Neşe Akbaş'ın haberi.
Moody's'in takviminde ilk değerlendirilecek ülke olarak Türkiye yer aldı. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye için 2024 yılının ilk raporunu açıkladı. Bilindiği üzere Moody's, 2023 yılının son raporunu 15 Aralık'ta açıklamayıp pas geçmişti. Moody's bu tarihin ardından açıkladığı "Kredi Görüşü" raporunda, Türkiye'nin not görünümünün "durağan" olduğunu hatırlatarak, "Sıkı parasal duruşun sürdürülmesi ve ücret anlaşmalarının TCMB'nin enflasyonu önemli ölçüde düşürme hedefiyle uyumlu olması halinde görünüm pozitife çevrilebilir" değerlendirmesinde bulunmuştu. Türkiye'nin kredi risk priminde (CDS) gözlemlenen önemli düşüş, analistler tarafından dikkatle takip ediliyor. Seçim öncesi 700 seviyelerine çıkan CDS'in 300 puana kadar gerilemesi, yatırımcıların Türkiye ekonomisine olan güvenini yansıtıyor.
MOODY'S TÜRKİYE KREDİ NOTU RAPORU
Haziran ayından bu yana Türkiye'de uygulanan ekonomi politikaları, Fitch Ratings ve S&P gibi diğer derecelendirme kuruluşlarından olumlu tepkiler almıştı. Türkiye ile ABD arasındaki saat farkı nedeniyle not kararının gece yarısında açıklandı. Moody's, en son 12 Ağustos 2022 tarihinde Türkiye'nin kredi notunu 'B2'den 'B3'e indirirken, 'Negatif' olan görünümü ise 'Durağan'a revize etmişti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, son raporunda ise Türkiye’nin kredi notunu "B3" olarak teyit ederken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi. Görünümün pozitife çekilmesindeki temel nedeninin para politikasındaki değişim olduğu belirtildi. Bu politikaların, çok yüksek seyreden enflasyonu sürdürülebilir seviyeye indirme ihtimalini artırdığı ifade edildi.
Raporda manşet enflasyonun kısa vadede artabileceği, ancak enflasyon dinamiklerinin değişmeye başladığına dair işaretler olduğu, bunun da ‘para politikasının güvenilirliği ve etkinliğini yeniden kazandığının göstergesi’ olduğu vurgulandı. Enflasyonun yılın ikinci yarısında ılımlılaşmaya başlayacağı, yıl sonunda yüzde 45 civarında olacağı öngörüldü.
Raporda “Parasal sıkılaştırma aynı zamanda Türkiye’nin dış dengesizliğinin azaltılması ve TCMB’nin Döviz rezervlerinin yeniden yapılandırılması olasılığını artırıyor. Her ikisi de ülkenin dış şoklara karşı kırılganlığını azaltacak” değerlendirmesi yapıldı.
Açıklamada, Türkiye'nin kredi notunu etkileyebilecek faktörlere değinilerek, mevcut para politikası duruşunun yaklaşan yerel seçimler sonrasında da sürdürülmesi ile büyümenin yavaşlaması, enflasyonun düşmesi ve makroekonomik dengesizlerin azalmasına ilişkin kanıtlar görülmesi durumunda, ülkenin notunun yükseltilebileceği belirtildi.
KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARININ TÜRKİYE NOTLARI
MOODY'S KREDİ NOTU ANLAMLARI
Üç büyükler olarak tabir edilen en büyük üç derecelendirme kuruluşu, Standard&Poor’s (S&P), Moody’s ve Fitch’dir. Moody’s, en yüksek kredi derecesini “Aaa”, yüksek kredi seviyelerini ise “Aa1, Aa2, Aa3” notlarıyla ifade etmektedir. İyi kredi derecesi olan “A1, A2, A3”, ülkenin finansal taahhütleri karşılamak için güçlü kapasitesi olduğunu ancak olumsuz ekonomik koşullardaki değişimlere karşı duyarlı olduğunu belirtmektedir. Yatırım yapılabilir bir görünüme sahip olan ülkelerin notları “Baa1, Baa2, Baa3” ile gösterilmektedir. “Ba1, Ba2, Ba3” kredi notları ise yatırımcılar tarafından algılanan en yüksek riskli nottur. Spekülatif değer taşıyan ve yatırım yapılamaz durumda olan finansal varlıklar için ise “B1, B2, B3”, “Caa, Caa3, Ca” ve “D” sembolleri kullanılmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kredi kartı limitleri 2025 yılında düşürülecek mi? BDDK'dan açıklama geldi...
EMEKLİ ZAMMI | En düşük emekli aylığı ne kadar olacak? İşte masadaki rakam…
Emeklilik hesabı yapan milyonlarca kişiyi ilgilendiren gelişme! Yüzde 30 daha fazla maaş alabilirsiniz... Tarihlere dikkat...
Dünyaca ünlü markanın kurucusu gezide düşüp can verdi! İstanbullu Isak'ın Türkiye tutkusu...
Altında Sert Düşüş: Piyasalarda Hareketlilik Dikkat Çekiyor