Mir sistemi nedir? Mir ödeme sistemi ne demek? Mir Kart kullanan ülkeler!
Gündemden kaynaklı olarak Mir ödeme sistemiyle ilgili detaylar merak ediliyor. Geçtiğimiz günlerde Mir ile çalışan kartları kabul eden iki Türk bankası Mir ödeme sistemiyle bağlantılı işlemleri artık desteklemediklerini duyurdu. Mir sisteminde, bu iki özel banka harici üç kamu bankası bulunuyor. Bu gelişme sonrasında Mir nedir, nasıl çalışır? sorgulamaları hız kazandı. İşte detaylar...
Amerikan Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi, geçen hafta Mir ödeme sistemini kullanan finansal kuruluşlara yaptırım uyarısı yapmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın ödeme sistemi Mir'le ilgili Türkiye'ye yönelik yaptırım tehdidine ilişkin açıklama yapmasının ardından Mir ödeme sistemi araştırma konusu oldu. Bu gelişmelerle birlikte Türkiye'de 2 özel Türk bankası Rus ödeme sistemi Mir’i askıya aldıklarını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili olarak; “En önemli nokta Mir Kart denilen olaydır. Bu Rusya ile bizim aramızda bir adımdı. Bu konu hakkında atacağımız adımların değerlendirmelerini ilgili arkadaşlarımızla yapıyoruz. Ona göre adımlarımızı inşallah yine atacağız. Alternatifimiz var tabii, o ayrı. Ama bütün dert, işte bu yaptırımların farklı versiyonları. Bunlar tabii gerçekten dostluğa falan yakışmıyor, ekonomik ilişkilerimizin düzenlenmesine yakışmıyor. Biz şimdi ister istemez ne yapacağız? Alternatifleri ne olabilir; bu alternatifler üzerinde ilgili bakan arkadaşlarım görüşmelerini yapıyorlar. Bu görüşmelerden sonra da İstanbul’da cuma günü inşallah bütün ilgili arkadaşlarımı toplayacağım. Onlarla bir toplantı yapıp, burada da nihai kararımızı vereceğiz.”
MİR ÖDEME SİSTEMİ(RUS ÖDEME SİSTEMİ) NEDİR?
Mir, Rusya Merkez Bankası tarafından 1 Mayıs 2017'de kabul edilen yasa ile kurulan bir ulusal ödeme sistemidir. Elektronik para transferi için kullanılan sistemin işleyişi Visa ve Mastercard sistemlerine benzer. Şu anda çoğunlukla Aeroflot ve Rus Demiryolları gibi Rusya merkezli şirketler tarafından kabul edilmektedir, ancak Rus iştirakleri olan yabancı şirketler arasında yavaş yavaş kabul görmektedir. Mir ödeme sistemi, Rusya Merkez Bankası'nın bir iştiraki olan Ulusal Kartlı Ödeme Sistemi (NSPK) tarafından işletiliyor. Mir banka kartları müşterilerinin ürün ve hizmet satın almak ATM'lerden para çekmek gibi finansal işlemleri yapabilmesini sağlıyor.
HANGİ ÜLKELERDE MİR KART KULLANILIYOR?
Mir markalı kartlar bugün Türkiye'nin aralarında bulunduğu 11 ülke ve bölgede kabul ediliyor. Bunlar Türkiye, Vietnam, Güney Kore, Ermenistan, Özbekistan, Beyaz Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Güney Osetya ve Abhazya.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hacizli araç satışında yeni dönem! İkinci el piyasası bu durumdan nasıl etkilenecek?
SON DAKİKA! Enflasyon tahmini değişti: Emekli ve memur için hesaplar sil baştan!
Altında hedef neresi? Ons için kritik tahmin!
Borsa İstanbul'da toparlanmanın ayak sesleri!
ASGARİ ÜCRET 2025 | Asgari ücret kaç para olacak? İşte siyaset kulislerinde konuşulan zam oranı...