Kritik toplantı 14.15'te... Milyonlarca memurun gözü zam pazarlığında
Memur ve memur emeklilerinin 2018 ve 2019 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği "4. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri" kapsamında hükümet ve sendikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında saat 14.15'te bir araya geldi.
Kamu çalışanlarının ücret artışlarının belirleneceği toplu görüşmelerde bugün son gün. Memur zamları için toplu sözleşme görüşmelerinin son gününe girilirken hükümetin 2018 ve 2019 yıllarında altı aylık her dönem için yüzde 3 olan teklifinde revizyona gitmesi ve yeni teklifini gün içerisinde taraflara iletmesi bekleniyor. Teklif sonrası anlaşma sağlanamazsa Hakem Kurulu karar verecek.
İşte Hükümet'in memura zam önerisi
Zam pazarlığında Erdoğan da devreye girdi
Hükümet ile memurlar arasındaki ücret görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan el attı. Önceki gece Başbakan Binali Yıldırım ile Uzakdoğu gezisi öncesinde bir araya gelen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın dün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü öğrenildi. İstanbul'da basına kapalı olarak gerçekleşen görüşme Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı. Görüşmenin öncesi ve sonrasında herhangi bir açıklama yapılmadı.
MEMUR-SEN 3 alternatif öneriyor
Memur-Sen hükümete üç alternatifli teklif sunmuş ilk teklifte, 2018 yılının ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 6, 2019'un ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 8 zam talep etmişti.
Memur ve emekliler zam kararını bekliyor
İkinci teklifte, 1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam talep ediliyor. 1 Ocak 2019'dan geçerli olmak üzere taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam istendi.
Üçüncü teklif ise 1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere ek ödeme oranlarına 15 puan ilave zam ve birinci altı ayda yüzde 6, ikinci altı ayda yüzde 6 zam ile, 2019 için birinci altı ayda yüzde 10, ikinci altı ayda yüzde 8 zam talebini içeriyor.
KAMU-SEN ve KESK'in önerileri
Türkiye Kamu-Sen, 2018'de seyyanen net 150 lira, yüzde 10+10 artış ve bu artışların üzerine ekonomik büyüme ve refah paylarını içeren yüzde 3'lük zam ile 2019'da seyyanen net 150 lira ve yüzde 8+8'lik artış ile yüzde 3 ekonomik büyüme ve refah payı artışı teklifinde bulundu. Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) ise diğer konfederasyonlardan farklı olarak yüzdelik artış yerine en düşük kamu çalışanı maaşının kira, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç 3,450 liraya çıkarılmasını istiyor.
KESK'ten hükümetin zam teklifine tepki
Hükümet geçtiğimiz ayın başında kamu işçileriyle 2017-2018 zammı için uzlaşmış, işçilere bu yıl için yüzde 7.5+5 zam verilmesi kararı alınmıştı.
Taleplerimizi ilettik
Bu arada Memur Sen, ücretlerle ilgili son teklif öncesinde dün 26. İl Başkanları Toplantısını Ankara'da yaptı. Burada konuşan Memursen Genel Başkanı Ali Yılçın, Başbakan Yıldırım ile bir araya geldiklerini ve yaptıkları görüşmede memurların taleplerini, itirazlarını anlattığını ifade etti. Yalçın, "Bize rakam verilmelidir dedim. Sayın Başbakan bizim görüşmelerimiz bittiğinde büyük olasılıkla Türkiye'de olmayacağı için son defa da olsa Kamu İşveren tarafı temsilcileri ile görüşmesini istedim" dedi.
"Enflasyon değil, toplu sözleşme masası belirlesin istiyoruz"
Kendilerine verilecek artışların ülke ekonomisine katkı olacağına vurgu yapan Yılçın, "Bize verilecek artışlar, yurtdışına tatile değil, yabancı şirketlerin kasasına değil, bakkala, manava kalırsa eğer kasaba memurların eşinin çocuğunun huzuruna ve mutluluğuna akacak" dedi. Enflasyonun yılsonu yüzde 10'lar seviyesinde olacağının hesaplandığını vurgulayan Yalçın, "Hedef enflasyon oranına bakıp düşük zam verip, daha sonra yüksek enflasyon çıktığında artış yapılmasın. Enflasyon değil, toplu sözleşme masası belirlesin istiyoruz" diye konuştu.
"Milletin adamı" belirlesin çağrısı
Ali Yalçın 26. İl Başkanları toplantısında hükümetten beklentilerini dile getirirken de, "Memurun emeğinin hakkını enflasyon rakamları değil, milletin adamı belirlesin" çağrısı yaptı. Yalçın, bu toplantının ardından Ankar'dan İstanbul'a geçti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün sürpriz bir kararla Memursen Genel Başkanı Ali Yalçın'ı kabul etmesi, milyonlarca memur ve emeklinin merakla beklediği toplu sözleşme sürecinde dikkatleri İstanbul'daki görüşmeye çevirdi. Sendika çevrelerinde; Ali Yalçın'ın yaptığı "Memurun emeğinin hakkını enflasyon rakamları değil, milletin adamı belirlesin" şeklindeki çağrının dün İstanbul'da gerçekleşen kabulde etkili olduğu konuşuldu. Kamu çalışanlarının ücret artışlarının belirleneceği toplu görüşmelerde bugün son gün. Anlaşma sağlanamazsa Hakem Kurulu karar verecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
FAİZSİZ KREDİ | Bankaların faizsiz kredi yarışı hız kesmeden devam ediyor! İşte sıfır faizli en yüksek kredi veren bankalar...
Tapu ve kadastroda üç boyutlu dönem başlıyor! 2025 yılında zorunlu olacak...
HABER || Taksitlerde yeni dönem: Cep telefonu ve otomobil alacaklar dikkat!
A101 21-27 Aralık 2024 Aktüel Ürünler Kataloğu Yayınlandı! Bu Hafta İndirimde Neler Var?
HABER | Asgari ücrette gözler dördüncü toplantıda