hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor! Akaryakıtta yeni dönem...

    Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor Akaryakıtta yeni dönem...
    expand

    Akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarını önlemeyi amaçlayan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), 2025 yılında devreye girecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    UTTS Tebliği'ne göre, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan yaklaşık 8 milyon taşıta, en geç 31 Aralık 2024 tarihine kadar dijital bir etiket olan Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunluluğu bulunuyor. Türkiye’de trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıttan yaklaşık 8 milyonu, akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indiriminden faydalanıyor.

    UTTS İLE OTOMATİK AKTARIM SAĞLANACAK

    Mevcut sistemde, akaryakıt alımı sırasında taşıtın plaka bilgisi istasyon görevlisi tarafından manuel olarak giriliyor. Bu durum, yanlış plaka bilgisi girilerek usulsüz fatura oluşturulmasına olanak tanıyor ve her yıl milyarlarca liralık vergi kaybına neden oluyor. UTTS sayesinde, plaka bilgisi sisteme otomatik olarak aktarılacak ve usulsüz fatura düzenlenmesinin önüne geçilerek vergi kaybı engellenecek.

    YERLİ VE MİLLİ SİSTEM GELİŞTİRİLİYOR

    Sistemin kurulumu ve işletmesi, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim, UTTS ile vergi kaybının önlenmesinin yanı sıra, vergi mükelleflerine bilgi güvenliği, şeffaflık ve tasarruf gibi avantajlar sunulacağını belirtti. Ayrıca, sistemin yerli ve milli olarak geliştirilmesi önemli bir adım olarak görülüyor. Yazılım ve donanımın yerli üretimi için çalışmalar devam ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2025'TE YERLİ ÜRETİM BAŞLAYACAK

    Donanım üretim merkezinin 2025 yılında faaliyete geçmesiyle birlikte, yerli UTTS donanımlarının seri üretimine başlanacak. Geçici bir süre için Almanya, İngiltere ve Çin'den yapılan donanım ithalatı son bulacak ve yerli üretim sayesinde yurt dışına döviz çıkışı önlenecek, cari açığın azaltılmasına katkı sağlanacak.

    Mehmet Hekim, UTTS veri akışının tasarım ve altyapısının tamamen Türkiye'de hazırlandığını ve sistemin yerli yazılımcı ve mühendisler tarafından geliştirildiğini vurguladı. Tüm veriler, Türkiye'deki veri merkezlerinde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) denetiminde saklanacak.

    AKARYAKIT SEKTÖRÜNDE REKABET ARTACAK

    UTTS ile kurulacak merkezi altyapı sayesinde, taşıtlar birden fazla Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) programına üye olabilecek. Bu altyapı, mevcut durumda sadece bir TTS programına üye olma zorunluluğunu ortadan kaldıracak ve yurt genelindeki 13 bin akaryakıt istasyonunun tamamında TTS hizmeti sunulacak.

    UTTS'ye tabi olan 8 milyon taşıttan yaklaşık 2,5 milyonu hâlihazırda TTS programlarından faydalanıyor. UTTS altyapısı ile bu programlara üye taşıtların hizmetleri kesintisiz olarak devam edecek. TTS programlarına üye olmayan yaklaşık 5,5 milyon taşıt da merkezi altyapı sayesinde bu hizmetlerden faydalanabilecek. UTTS’nin uygulamaya alınmasıyla, akaryakıt sektöründe büyük bir rekabetin başlaması ve TTS hizmeti alan taşıt sayısında önemli bir artış yaşanması bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow