hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası, Ekim ayı Finansal hizmet güven endeksini açıkladı

    Merkez Bankası, Ekim ayı Finansal hizmet güven endeksini açıkladı
    expand

    Ekim ayında Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), bir önceki aya göre 9,8 puan artışla 167,6 seviyesine ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yaptığı açıklamaya göre, endeksi oluşturan anket sorularının yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu ile hizmetlere olan talebin FHGE’yi yukarı yönlü etkilediği, ancak gelecek üç ay için hizmet taleplerinin beklentisinin endeksi bir miktar aşağı yönlü etkilediği kaydedildi.

    Açıklamada, "Son üç ayda iş durumunda iyileşme ve hizmet taleplerinde artış olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya göre güçlendiği gözlemlenmektedir. Bununla birlikte, gelecek üç ayda hizmetlere olan talepte artış beklentilerinin ise zayıfladığı görülmektedir" denildi.

    İstihdam değerlendirmeleri açısından bakıldığında, son üç ayda istihdam artışı bildirenlerin sayısında bir zayıflama olduğu, gelecek üç ayda istihdam artışı bekleyenlerin oranında ise azalış olacağı ifade edildi.

    Kârlılık değerlendirmelerine göre, önceki dönemde azalma bildirenlerin sayısı azalırken, kârlılık artışı bekleyenlerin oranı güçlendi.

    2024 yılı Ekim ayında, NACE Rev.2 sektör sınıflaması altında "Finans ve Sigorta Faaliyetleri" sektöründe güven endeksi alt sektörler itibarıyla değerlendirildiğinde, "64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç)" ve "65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)" sektörlerinde sırasıyla 10,7 ve 0,4 puanlık artışlar görülürken, "66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler" sektöründe ise 24,7 puanlık bir azalış yaşandığı gözlemlendi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow