hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası, banka kredileri anketi sonuçlarını yayımladı

    Merkez Bankası, banka kredileri anketi sonuçlarını yayımladı
    expand

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 3. Çeyrek Banka Kredileri Eğilim Anketi'ni yayımladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan raporda şu ifadelere yer verildi:

    "2024 yılının üçüncü çeyreğinde, bankaların işletmelere verdikleri kredilere uyguladıkları standartları sıkılaştırmaya devam ettikleri gözlemlenmiştir. Alt başlıklar incelendiğinde, tüm kredi türlerine yönelik standartlarda sıkılaşma olduğu görülmüştür. 2024 yılının son çeyreği için bankaların beklentisi, işletmelere verilen kredi standartlarındaki sıkılaşmanın azalarak devam edeceği yönündedir. Ayrıca, bireysel kredi türlerine uygulanan standartlarda da sıkılaşma devam etmektedir. 2024'ün son çeyreğinde bankalar, konut kredisi standartlarının gevşemeye başlayacağını, taşıt kredisi standartlarındaki sıkılaşmanın sona ereceğini ve diğer bireysel kredi türlerine yönelik sıkılaşmanın ise devam edeceğini öngörmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kredi talebi açısından bakıldığında, 2024'ün üçüncü çeyreğinde işletmelere verilen kredi taleplerindeki azalışın yavaşlayarak devam ettiği tespit edilmiştir. Yabancı para cinsinden krediler hariç, diğer tüm kredilere olan talepte azalma görülmüştür. 2024 yılının son çeyreğinde ise bu azalışın zayıflayarak süreceği beklenmektedir. Konut ve diğer bireysel kredi taleplerinde görülen azalış, üçüncü çeyrekte artışa dönüşmüş, taşıt kredisi talebinde ise bir önceki çeyrekteki artış azalmaya dönmüştür. 2024'ün son çeyreğinde bankaların beklentisi, konut ve diğer bireysel kredi taleplerindeki artışın devam edeceği, taşıt kredisi talebindeki azalışın ise tekrar artışa döneceği yönündedir.

    Fon sağlama imkanlarının gelişimine bakıldığında, 2024'ün üçüncü çeyreğinde yurt içi fonlama koşullarında sıkılaşma, yurt dışı fonlama koşullarında ise gevşeme eğiliminin sürdüğü görülmüştür. 2024 yılının son çeyreğinde, yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın yerini gevşemeye bırakacağı, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin ise güçlenerek devam edeceği öngörülmektedir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow