hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mayıs ayı otomotiv ihracat rakamları belli oldu

    Mayıs ayı otomotiv ihracat rakamları belli oldu
    expand

    Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, otomotiv endüstrisi geçen ay 3,2 milyar dolarla en fazla ihracata imza atan sektör olarak kayıtlara geçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, Mayıs ayında sanayi sektöründe otomotiv endüstrisi 3,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Otomotiv endüstrisini, 3 milyar dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ile 1,6 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü izledi. Mayıs ayında ihracatını en fazla artıran sektör ise yüzde 65 artışla fındık ve mamulleri oldu.

    Sanayi grubu, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 71'ini oluşturdu ve bu grubun ihracatı geçen ay yüzde 11,5 artarak 17,1 milyar dolara ulaştı. Toplam ihracatın yüzde 13,1'ini kapsayan tarım grubunda ihracat yüzde 9,6 artışla 3,2 milyar dolara yükseldi. Madencilik grubunun ihracatı ise 546,2 milyon dolar olarak sabit kaldı, bu toplam ihracatın yüzde 2,3'ünü oluşturdu.

    LİSTENİN 1'İNCİ SIRASINDA ALMANYA VAR

    Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya 1,7 milyar dolarla ilk sırada yer aldı, ardından 1,2 milyar dolarla ABD ve 1,1 milyar dolarla Birleşik Krallık geldi. En çok ihracat yapan iller ise 8,8 milyar dolarla İstanbul, 1,8 milyar dolarla Kocaeli ve 1,6 milyar dolarla Bursa oldu. Ayrıca, Ankara, Sakarya, Konya, Tekirdağ, Eskişehir, Giresun, Erzurum ve Bartın tarihlerinin en yüksek ihracat rakamlarına ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mayıs ayında 1334 firma ilk kez ihracat yaparak, toplamda 109 milyon dolarlık katkı sundu. Birim ihracat değeri ise 1,43 dolar olarak hesaplandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow