SON DAKİKA HABERİ | Aralık ayı enflasyon rakamları belli oldu! İşte memur ve emeklinin zam oranı...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, tüketici fiyatlarında aylık bazda %1,03 oranında bir artış gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise %44,38 olarak tespit edildi. Açıklanan verilere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Enflasyondaki düşüş sürecek. Maliye politikasının artan desteğinin yanı sıra hizmet enflasyonundaki katılığın azalması ve beklentilerdeki iyileşme ile 2025 yılında enflasyonun hedefimiz doğrultusunda gerçekleşmesini bekliyoruz." dedi.
Verilere göre, TÜFE aralık ayında bir önceki aya kıyasla %1,03 artış gösterdi. Geçen yılın Aralık ayına göre ve bir önceki yılın aynı ayına göre artış oranı %44,38 olarak gerçekleşirken, on iki aylık ortalamalara göre artış oranı ise %58,51 oldu. Yıllık bazda en düşük artış %25,88 ile ulaştırma grubunda kaydedilirken, en yüksek artış %91,64 oranıyla eğitim grubunda yaşandı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat resmi X hesabı üzerinden aralık ayı enflasyon verilerini değerlendirdi:
Ekonomi programımızın kararlılıkla uygulanması sonucunda, enflasyon oranı 2024’ün ikinci yarısında hızla düşmeye başladı. 2025’te enflasyondaki düşüş devam edecek.
· Aralık ayında yıllık enflasyon %44,4 ile son 1,5 yılın en düşük seviyesine gerilemiştir.
· Böylelikle 2024 Mayıs ayına kıyasla enflasyon son 7 ayda 31,1 puan düşmüştür.
Ticaret Bakanlığı olarak uyguladığımız politikalar ve aldığımız tedbirlerle dış ticaret açığını ve cari işlemler açığını düşürerek makro-finansal istikrarı güçlendiriyor ve enflasyonun düşürülmesine katkı sağlıyoruz.
İç ticarette ise hem vatandaşlarımızın fahiş fiyat artışları sonucunda mağdur olmasını engellemek, hem de piyasada adil ve şeffaf bir ticaret düzenini tesis etmek amacıyla mücadelemizi kararlılıkla devam ediyoruz. Ekonomik temellerle açıklanmayacak bir şekilde fahiş fiyat artışlarına yönelenlerin ve adil rekabet koşullarını tüketicinin aleyhine koordineli bir şekilde hareket ederek bozmaya tevessül edenlerin üzerine gidilmeye devam edilecektir. 2025 yılında dezenflasyon sürecini güçlendirmek adına ilgili Bakanlıklarımız ile işbirliği içinde yapısal politikalara öncelik vereceğiz.
· TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %1,03 olarak gerçekleşmiş, böylece yıllık enflasyon %44,4 ile son 1,5 yılın en düşük seviyesine gerilemiştir. Aylık bazda gerçekleşen artış ise, son 19 ayın en düşük seviyesi olarak kaydedilmiştir. Böylelikle 2024 Mayıs ayına kıyasla enflasyon son 7 ayda 31,1 puan gerilemiştir.
· Çekirdek enflasyon C (enerji, gıda ve içecekler ile tütün ürünleri ve altın hariç, TÜFE) aylık bazda %1,06 oranında artmış olup, aylık artış hızı son 40 ayın en düşük seviyesine gerilemiştir.
· Ataletin yüksek olduğu hizmet enflasyonunda aylık %1,05 artış gerçekleşirken, son çeyrekteki gerileme daha da belirgin hale gelmiş ve enflasyondaki katılığın zayıflamakta olduğunu teyit etmiştir.
· Yıllık enflasyondaki gerilemenin önümüzdeki aylarda da gerilemesini bekliyoruz.
· Ekonomi programımızın kararlılıkla uygulanması sonucunda, enflasyon oranı 2024’ün ikinci yarısında hızla düşmeye başladı. 2025’te enflasyondaki düşüş devam edecek.
— Prof. Dr. Ömer Bolat (@omerbolatTR) January 3, 2025
· Aralık ayında yıllık enflasyon %44,4 ile son 1,5 yılın en düşük seviyesine gerilemiştir.
· Böylelikle 2024… pic.twitter.com/qHTVqtc5Zh
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Programımıza duyulan güven neticesinde dezenflasyon sürecini tesis etmeye devam ediyoruz.Tüketici fiyatlarındaki aylık yükseliş aralık ayında yüzde 1,03 olarak gerçekleşmiştir. Uyguladığımız politikalar sayesinde 2024 yıl sonu enflasyonu geçen yıla göre 20,4 puan azalarak yüzde 44,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. Dezenflasyon sürecini başlattığımız 2024 yılı haziran ayından itibaren ise yıllık enflasyondaki düşüş 31,1 puana ulaşmıştır.
Geriye dönük fiyatlamanın yüksek olduğu hizmet enflasyonundaki iyileşme son çeyrekte belirginleşmiştir. Enflasyonun ana eğilimindeki düşüş aralık ayında sürmüştür.
Firmaların fiyatlama davranışlarında net bir iyileşme olduğunu gözlemliyoruz. Yurt içi üretici fiyatlarındaki aylık yükseliş aralık ayında yüzde 0,4 olarak gerçekleşerek, üretici fiyatlarının yıllık enflasyonu, dezenflasyon sürecini başlattığımız dönemden bu yana 29,2 puan ve geçen yıla göre 15,7 puan azalarak 2024 yıl sonunda yüzde 28,5 seviyesine gerilemiştir.
Yurt içi üretici fiyatlarındaki ılımlı seyir, tüketici fiyatları üzerindeki maliyet yönlü baskıyı hafifleterek, temel mallardaki fiyat artışlarını önemli ölçüde zayıflatmaya devam etmektedir.
İç talepte dengelenmeyi amaçladığımız dezenflasyon sürecinde, talep koşulları enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere gelmiştir.
Dezenflasyonun hızı açısından enflasyon beklentilerinin seyri önem arz etmektedir. Önümüzdeki dönemde uygulayacağımız politikalarla enflasyon beklentilerindeki iyileşmeyi hızlandırarak, dezenflasyon sürecini daha da güçlendireceğiz.
Toplumsal refahı ilerletmek, ekonomide öngörülebilirliği artırmak, kaynakların daha adil ve etkin dağılımını gerçekleştirmek için uyguladığımız ekonomi programımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Para ve maliye politikaları arasındaki güçlü eşgüdümü sağlayan, şeffaf ve öngörülebilir politika adımlarımızın olumlu etkileri ile enflasyonu Program döneminde tek haneli seviyelere indirilerek bu seviyelerde istikrar kazanmasını sağlamayı hedefliyoruz.
Enflasyonun düştüğü, istikrarın pekiştiği bir ortamda temel amacımız kapsayıcı büyüme ile kalıcı sosyal refahı sağlamaktır.
Programımıza duyulan güven neticesinde dezenflasyon sürecini tesis etmeye devam ediyoruz.
— Cevdet Yılmaz (@_cevdetyilmaz) January 3, 2025
Tüketici fiyatlarındaki aylık yükseliş aralık ayında yüzde 1,03 olarak gerçekleşmiştir. Uyguladığımız politikalar sayesinde 2024 yıl sonu enflasyonu geçen yıla göre 20,4 puan azalarak…
Bakan Şimşek X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Vatandaşımızın geçim sıkıntısını çözmek en büyük önceliğimizdir. Bu doğrultuda gerekli politika çerçevesini oluşturduk ve dezenflasyon programını kararlılıkla uygulamaya devam ediyoruz.
Aralık ayında enflasyon son 19 ayın en düşük seviyesinde yüzde 1 oldu. Yıllık enflasyon yüzde 44,4’e gerileyerek 2023 yılı Kasım ayında açıklanan Merkez Bankası tahmin aralığının 2,4 puan üzerinde gerçekleşti. Böylece 2024 yılında enflasyon 2022 ve 2023 yıl sonuna göre 20 puan düştü.
Enflasyondaki düşüş sürecek. Maliye politikasının artan desteğinin yanı sıra hizmet enflasyonundaki katılığın azalması ve beklentilerdeki iyileşme ile 2025 yılında enflasyonun hedefimiz doğrultusunda gerçekleşmesini bekliyoruz.
Vatandaşımızın geçim sıkıntısını çözmek en büyük önceliğimizdir. Bu doğrultuda gerekli politika çerçevesini oluşturduk ve dezenflasyon programını kararlılıkla uygulamaya devam ediyoruz.
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) January 3, 2025
Aralık ayında enflasyon son 19 ayın en düşük seviyesinde yüzde 1 oldu. Yıllık enflasyon yüzde… pic.twitter.com/UjtexEiAzE
Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın daha önce yaptıkları kendi tekliflerinin yüzde 15 zam üzerine yüzde 10'luk refah payı olduğunu belirtti.
Yalçın "2025'te gelir vergisi birinci dilim matrahı 158 bin TL, ikinci dilim ise 330 bin TL olarak uygulanacak. Nisan-Mayıs aylarında yüzde 20'lik dilime, Ekim-Kasım'da da yüzde 27'lik dilime girerek maaşların eriyeceğini öngörüyoruz. Gelir vergisi sistemi adaletli bir şekilde düzenlenmeli, kamu vergilerinin gelir vergisi yüzde 15'e sabitlenmelidir" dedi.
2025 yılında kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında yapılan artışlar, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı ile belirlenmiştir.
- 2025 yılı Ocak ayından geçerli olmak üzere kamu görevlileri ile memur emeklilerinin tamamının aylık ve ücretlerinde %6 oranında artış öngörülmüştü. 2024 yılı ikinci altı aylık döneminde enflasyon %15,75 gerçekleşmiştir. Gerçekleşen bu enflasyon oranından kaynaklı olarak ilave %5,54 artış ile birlikte kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylık ve ücretlerinde 2025 yılı Ocak ayından geçerli olmak üzere toplamda %11,54 oranında artış yapılmıştır. Aynı dönemde SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında ise %15,75 oranında artış sağlanmıştır.
Bu çerçevede aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 39.177 TL’den 43.726 TL’ye, en düşük memur emekli aylığı 17.587 TL’den 19.617 TL’ye yükselmiştir.
Bu artışlar neticesinde 2025 yılı Ocak dönemi itibarıyla bazı kamu görevlilerinin net görev aylığı aşağıda yer alan Tablo 1’de gösterilmektedir.
Açıklanan enflasyon verisi sonrası Memur-Sen hesaplamasına göre, ilave ve ek ödemeler dahil edilmeden maaşlar şu şekilde:
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayı enflasyon oranlarını açıkladı ve bu verilerle birlikte konut ve işyeri kira artış oranları da netleşti.
Aralık ayı enflasyon verilerine göre, kira ve işyerlerine uygulanabilecek tavan zam oranı %58,51 olarak belirlendi. Geçen ay bu oran %60,45 olarak kaydedilmişti.
Normalde TÜFE oranlarına göre belirlenen kira artış oranları, hükümetin getirdiği düzenleme ile son iki yıldır %25’lik bir sınırla uygulanıyordu. Ancak, bu sınır Temmuz ayında kaldırıldı ve Temmuz ayından itibaren sözleşmelerini yenileyen kiracılar için TÜFE verileri baz alınarak kira artışı yapılmaya başlandı.
Yeni düzenlemeye göre, konut ve işyeri kiralarındaki zam oranları, 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanıyor.
Milyonlarca memur ve emeklinin heyecanla beklediği aralık ayı enflasyon verileri açıklandı. Bu verilerle birlikte memur ve emeklilerin alacakları 6 aylık enflasyon farkı da belirlenmiş oldu.
Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 11,54 oranında artış yapılırken, SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklilerinin maaşlarına ise yüzde 15,74 oranında zam uygulandı.
2024 yılı Aralık ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (2003=100), bir önceki aya göre %1,03, bir önceki yılın Aralık ayına göre %44,38, geçen yılın aynı ayına göre %44,38 ve on iki aylık ortalamalara göre %58,51 oranında artış gösterdi.
TÜİK'in açıklamasına göre, yıllık bazda en düşük artış %25,88 ile ulaştırma grubunda kaydedilirken, en yüksek artış %91,64 oranıyla eğitim grubunda görüldü.
Aralık ayında ana harcama grupları arasında bir önceki aya göre en fazla azalış %0,67 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşirken, en yüksek artış %2,78 ile ev eşyası grubunda yaşandı. (Ana harcama gruplarına ilişkin detaylı veriler Ek Tablo-1'de yer almaktadır).
Endekste yer alan 143 temel başlıktan 19’unun endeksinde düşüş görülürken, 12 başlıkta değişim olmadı. Kalan 112 başlık ise artış gösterdi.
Özel Kapsamlı TÜFE Göstergesi (B)
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç hesaplanan özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B), yıllık bazda %43,94, aylık bazda ise %1,17 oranında artış kaydetti. Aynı gösterge, bir önceki yılın Aralık ayına göre %43,94, on iki aylık ortalamalara göre ise %58,37 oranında artış gösterdi.
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), aralık ayına ilişkin enflasyon verilerini paylaştı.
Açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) aralık ayında yüzde 2,34 oranında bir artış gösterdi.
2024 yılı genelinde ENAG’ın hesapladığı tüketici enflasyonu ise yüzde 83,40 olarak kaydedildi.
Mevcut kira bedeli: 10.000 TL
Kira zam oranı: %60
Kira zam tutarı: 6.000 TL
Zamlı kira bedeli: 16.000 TL
Son dönemde kaldırılan %25 kira artış sınırı yerine yeniden enflasyon oranları esas alınmaya başlandı. Artık kira zamları, TÜFE verileri baz alınarak hesaplanıyor. Bu durum, kiracı ve ev sahiplerinin, kira artışlarını doğru şekilde planlayabilmek için enflasyon oranlarını daha yakından takip etmelerini zorunlu hale getiriyor.
2025 yılı Ocak ayına ilişkin kira artış oranı henüz kesinleşmedi. Kira zam oranı, enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından belirlenecek. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon verilerini 3 Ocak 2025 tarihinde duyuracak ve bu veriler doğrultusunda kira artış oranı netlik kazanacak.
Merkez Bankası tarafından yapılan ankette, piyasa katılımcılarının aralık ayı için aylık enflasyon oranını yüzde 1,72 olarak tahmin ettiği belirtildi.
Temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarında gerçekleşen toplam enflasyon yüzde 14,57 olarak hesaplanmıştı. Bu tahminler doğrultusunda, memur ve emeklileri ilgilendiren 6 aylık toplam enflasyonun yüzde 16,54 civarında olacağı öngörülüyor.
Eğer aralık ayı enflasyonu yüzde 2 seviyesinde gerçekleşirse, 6 aylık toplam enflasyon yüzde 16,86’ya ulaşacak ve memur ile emeklilere uygulanacak enflasyon farkı yüzde 6,24 olacak.
Aralık enflasyonunun yüzde 2,5 seviyesine çıkması durumunda ise, 6 aylık enflasyon oranı yüzde 17,43’e yükselirken, enflasyon farkı yüzde 6,76 olarak hesaplanacak.
AA Finans, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 3 Ocak Cuma günü açıklayacağı aralık ayı enflasyon verilerine yönelik beklenti anketini sonuçlandırdı. Ankete 19 ekonomist katıldı ve elde edilen verilere göre, aralık ayı enflasyon oranına ilişkin tahminlerin ortalaması yüzde 1,61 olarak belirlendi.
Ekonomistlerin aralık ayı enflasyon tahminleri yüzde 1,10 ile yüzde 1,96 arasında değişiklik gösteriyor. Bu tahminler doğrultusunda, kasım ayında yüzde 47,09 olarak açıklanan yıllık enflasyonun aralık ayında yüzde 45,21’e gerilemesi bekleniyor.
Ayrıca, ekonomistlerin 2025 yılı sonu enflasyon beklentisi, aralık ayı itibarıyla yüzde 27,32 olarak öngörüldü. Öte yandan, Tüketici Fiyat Endeksi kasım ayında yüzde 2,24 oranında artış göstermişti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayına ilişkin enflasyon verilerinin açıklanacağı tarihi duyurdu.
Buna göre, aralık ayı enflasyon rakamları 3 Ocak 2025 Cuma günü saat 10.00'da kamuoyuyla paylaşılacak.
Canlı Anlatım Özeti
- BAKAN BOLAT ARALIK AYI ENFLASYON VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ
- YILMAZ: DEZENFLASYON SÜRECİNİ TESİS ETMEYE DEVAM EDİYORUZ
- BAKAN ŞİMŞEK'TEN ENFLASYON DEĞERLENDİRMESİ
- MEMUR-SEN’DEN REFAH PAYI TALEBİ
- 2025 YILI OCAK DÖNEMİNDE KAMU GÖREVLİLERİ VE EMEKLİLERE YAPILAN ZAMLAR
- MEMUR-SEN HESAPLAMASINA GÖRE, (İLAVE VE EK ÖDEMELER DAHİL EDİLMEDEN) MAAŞLAR
- OCAK AYI KİRA ARTIŞ ORANI
- MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI BELLİ OLDU
- ARALIK ENFLASYONU BELLİ OLDU
- ENAG ENFLASYON VERİSİNİ AÇIKLADI
- KİRA ZAM ORANINA ÖRNEK HESAPLAMA
- KİRA ZAMLARI NASIL BELİRLENİYOR?
- 2025 OCAK KİRA ZAMMI
- 6 AYLIK ENFLASYON FARKI NASIL ŞEKİLLENECEK?
- ARALIK AYI ENFLASYON TAHMİNLERİ NELER GÖSTERİYOR?
- ENFLASYON VERİLERİ HANGİ TARİHTE VE SAATTE DUYURULACAK?
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2024 yılında en çok konut o illerde satıldı! Zirvedeki ilk 3 şehir şaşırtmadı...
2025 YILI İÇİN BORSADA KİMİN MODEL PORTFÖYÜNDE HANGİ HİSSE VAR? İsim İsim, Hisse Hisse, 21 Aracı Kurumun Model Portföyündeki Şirketler (GÜNCEL)
EMEKLİ VE MEMURA REFAH PAYI VERİLECEK Mİ 2025? Refah payı nedir? Memur ve emekli maaşı zam oranlarının ardından gözler bu haberde!
Goldman Sachs'tan dikkat çeken altın tahmini kararı! Yeni yılda yatırımcıyı ne bekliyor? Ons altında hedef değişti...
SİGARA FİYATLARI 6 OCAK 2025: Sigaraya zam mı geldi? En pahalı ve en ucuz sigara fiyatları ne kadar? ZAMLI SAHTE LİSTE UYARISI!