SON DAKİKA | Merkez Bankası Aralık ayında faiz kararını revize etti
Merkez Bankası, yaklaşık iki yılın ardından politika faizinde ilk kez indirime giderek, oranı 250 baz puan düşürüp yüzde 47,50 seviyesine çekti. Faiz kararının ardından yapılan yazılı açıklamada, "Enflasyonun ana eğilimi kasım ayında yataya yakın seyretmiştir. Öncü veriler aralık ayında ana eğilimde düşüşe işaret etmektedir. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmekte ve dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir." vurgusu yapıldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın liderliğinde bugün bir araya geldi.
Yılın son faiz kararı saat 14.00’te açıklandı. Bir önceki PPK toplantısında, politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit bırakılmıştı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulunun (PPK), yaklaşık iki yıl aradan sonra politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını indirerek 250 baz puan düşürmesini ve yüzde 47,50'ye çekmesini değerlendirdi.
Ekonomi programlarının çeşitli alanlarda olumlu sonuçlarını görmeye devam ettiklerini belirten Yılmaz, dezenflasyon sürecinde elde ettikleri önemli kazanımlar neticesinde Merkez Bankasının politika faizini 250 baz puan indirdiğini, böylece politika faizinin yüzde 50 seviyesinden yüzde 47,5'e gerilediğini anımsattı.
Yılmaz, "Para ve maliye politikaları arasındaki güçlü eşgüdümü sağlayan, şeffaf ve öngörülebilir politika adımlarımızın olumlu sonuçları, Merkez Bankasının 22 ay sonra faiz indirimi kararı almasında etkili olmuştur." değerlendirmesinde bulundu.
Uyguladıkları kurala dayalı ve etkin politikalar sayesinde enflasyon oranında son 6 ayda 28,4 puan düşüş elde ettiklerini anımsatan Cevdet Yılmaz, "Yıllık enflasyon oranındaki belirgin düşüşlerin yanı sıra enflasyonun ana eğiliminde ve enflasyon beklentilerinde de iyileşme kaydedilmiştir. Bu dönemde makroekonomik göstergelerimiz de dezenflasyonist süreçle uyumlu olarak gerçekleşmiştir. Büyüme kompozisyonumuzun dengelenmesi öngörümüz çerçevesinde, birbirini destekleyici mahiyette uyguladığımız para ve maliye politikalarımız sayesinde iç talep, enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere gerilemiştir." ifadelerini kullandı.
"Enflasyonun istikrar kazanmasını sağlamak en önemli önceliğimizdir"
Yılmaz, cari işlemler dengesinin belirgin bir şekilde düzelirken, güçlenen rezervlerinin ekonomiye duyulan güveni perçinlediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Makro politikaların yanı sıra yapısal dönüşümler sağlayarak istikrar içinde büyüme ve ülkemizi uluslararası arenada daha üst sıralara taşıma yönünde ilerlemeye devam edeceğiz. Enflasyonun tek haneli seviyelere indirilerek, bu seviyelerde istikrar kazanmasını sağlamak en önemli önceliğimizdir. Bu doğrultuda önümüzdeki dönemde dezenflasyon sürecini temin edecek Programımızı, koordinasyon içinde ve etkin bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz. Enflasyonla mücadelede elde ettiğimiz olumlu sonuçlarla birlikte, sürdürülebilir büyüme ve vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak artırma amaçlarımızı hayata geçirmeyi sürdüreceğiz."
Ekonomi programımızın çeşitli alanlarda olumlu sonuçlarını görmeye devam ediyoruz.
— Cevdet Yılmaz (@_cevdetyilmaz) December 26, 2024
Dezenflasyon sürecinde elde ettiğimiz önemli kazanımlar neticesinde Merkez Bankası politika faizini 250 baz puan indirmiştir. Böylece politika faizi yüzde 50 seviyesinden yüzde 47,5’e…
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50’den yüzde 47,5’e indirilmesine karar vermiştir. Kurul ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar vermiştir.
Enflasyonun ana eğilimi kasım ayında yataya yakın seyretmiştir. Öncü veriler aralık ayında ana eğilimde düşüşe işaret etmektedir. Son çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamayı sürdürerek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu göstermektedir. Temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşme belirginleşmektedir. İşlenmemiş gıda enflasyonu önceki iki aydaki yüksek seyrin ardından aralık ayında ılımlı görünmektedir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir.
Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmekte ve dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir. Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Bu doğrultuda, politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir. Kurul, kararlarını enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacaktır. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.
Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.
Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.
Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."
Merkez Bankası yaklaşık iki yıl aradan sonra politika faizini ilk kez indirerek 250 baz puan düşürdü ve yüzde 47,50'ye çekti
Yılın son faiz kararı saat 14.00’te açıklanacak. Bir önceki PPK toplantısında, politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit bırakılmıştı.
1) 26 Aralık 2024
2) 23 Ocak 2025
3) 20 Şubat 2025
4) 20 Mart 2025
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), gelecek yıl izlenecek politikalara dair yol haritası niteliği taşıyan 2025 Yılı Para Politikası'nı yayımladı.
Para Politikası Kurulunun gelecek yıl 8 toplantı yapacağını, 2025 yılı toplantı ve rapor takviminin 5 iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.
DOLAR KAÇ TL?
Serbest piyasalarda saat 10.50 itibarıyla dolar 35,2671 TL’den alınıp 35,2749 TL’den işlem görüyor. 20 Aralık'ta 35,3375 TL ile son bir ayın zirvesine ulaşan dolar kuru, son 24 saatte %0,15 oranında bir değişim yaşadı.
EURO KAÇ TL?
Aynı saatlerde Euro, 36,7434 TL alış ve 36,8367 TL satış fiyatıyla işlem görüyor. Euro, 20 Aralık'ta 37,0554 TL seviyesine çıkarak son bir ayın en yüksek seviyesini gördü ve son 24 saat içerisinde %0,29 oranında değişim kaydetti.
STERLİN KAÇ TL?
Sterlin ise 44,2634 TL’den alınırken 44,4332 TL’den satılıyor. 20 Aralık'ta 44,7988 TL’ye ulaşarak son bir ayın en yüksek seviyesini gören sterlin, son 24 saatte %0,24 oranında değişim gösterdi.
Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil tarafından hazırlanan 20 Aralık tarihli raporda, Merkez Bankası’nın Aralık ayı toplantısında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutmasının öngörüldüğü belirtildi.
JPMorgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararına yönelik beklentisini paylaştı.
ABD merkezli finans kuruluşu, TCMB’nin politika faizini 150 baz puan düşürerek yüzde 48,5 seviyesine indireceğini öngördü.
Analizde, Merkez Bankası’nın bu ay ölçülü bir faiz indirimi yapmasının olası olduğu vurgulanırken, 2025’in ilk çeyreğinde üç kez 150 baz puanlık faiz indirimi gerçekleşebileceği beklentisi dile getirildi.
Konuyla ilgili tüm merak edilenleri değerlendiren Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı:
Piyasalarda faiz indirimi beklentisi zaten fiyatlanmaya başlamış durumda. Dün borsa yaklaşık yüzde 2'lik bir artış gösterdi ve faiz indirimi beklentisi piyasalarda olumlu karşılandı.
Dolar/TL tarafında ise yukarı yönlü bir hareket gözlemlenmiyor. Teknik göstergeler dolarda aşağı yönlü sinyaller verirken, şu an yabancı yatırımcıların endişelenmesini gerektirecek bir durum bulunmuyor. Döviz kurundaki stabil seyir, enflasyonist baskının artmayacağına işaret ediyor ve bu durumun borsa üzerinde de pozitif bir etkisi olduğu görülüyor.
Baz etkisiyle birlikte, mart başında yıllık enflasyon oranının yüzde 40’ın altına gerilemesi bekleniyor.
Borsa ise şu anda kritik bir pivot seviyesinde bulunuyor. Büyük olasılıkla 10 bin puan seviyesinin tekrar üzerine çıkılacağı öngörülüyor. Yıl sonunda borsanın 10 bin puanın üzerinde bir kapanış yapma ihtimali oldukça güçlü görünüyor.
Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla tamamlandı. Ankete katılan ekonomistlerden 4'ü politika faizinin sabit kalacağını, 10'u ise indirileceğini öngördü. Ekonomistlerin tahminlerine göre, politika faizinin 150 baz puan düşürülerek yüzde 48,50’ye çekilmesi yönünde bir ortalama beklenti oluştu.
Anket sonuçları, politika faizi tahminlerinin yüzde 47,50 ile yüzde 50,00 arasında değiştiğini gösterirken, ekonomistlerin 2025 yıl sonu için politika faizi beklentisi ortalama yüzde 29,50 olarak hesaplandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, politika faizi için cari ay sonu beklentisi yüzde 48,51 olarak belirlendi. 3 ay sonrasına yönelik beklenti ise yüzde 43,50’ye geriledi.
12 ay sonrası politika faizi tahmini, önceki anketteki yüzde 30,84 seviyesinden yüzde 30,88’e yükselerek hafif bir artış gösterdi.
Canlı Anlatım Özeti
- YILMAZ, MERKEZ BANKASININ FAİZ İNDİRİMİ KARARINI DEĞERLENDİRDİ
- "STERİLİZASYON ARAÇLARI ETKİLİ ŞEKİLDE KULLANILMAYA DEVAM EDİLECEKTİR"
- MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİNE GİTTİ!
- YILIN SON FAİZ KARARI BELLİ OLUYOR
- MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ TOPLANTI TAKVİMİ
- MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARI ÖNCESİ DOLAR, EURO VE STERLİNDE SON DURUM
- GOLDMAN'DAN DİKKAT ÇEKEN TAHMİN
- JPMORGAN’IN FAİZ BEKLENTİSİ NE YÖNDE?
- FAİZ İNDİRİMİ BORSA VE DOLARI NASIL ETKİLER?
- BEKLENTİLER NE YÖNDE?
- PİYASA KATILIMCILARI ANKETİ SONUÇLARI AÇIKLANDI
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Derya kuzusu değil ama... 5 yılda avlayanlara toplam 747 bin 544 lira destek ödemesi yapıldı
Son Dakika Memur ve Emekli zammı 2025 | Milyonlarca emekli ve memurun gözü yeni yıl zammında! İşte masadaki olası zam ve zamlı maaşlar
Armada Gıda halka arz tarihleri: Armada Gıda halka arz kaç lot veriyor, katılım endeksine uygun mu?
HABER || Yatırımcısı yakından takip ediyor: Altın yeniden yükselişe geçti
26 Aralık A101 Aktüel Ürünler: A101'e Elektrikli Motorlu Bisiklet Geliyor!