KYK borçlarında haciz dönemi
Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan öğrenim ve katkı kredisi alıp, üniversite okuyan 947 bin 173 öğrenci borcunu ödeyemedi. Borcunu ödeyemeyen gençlerin belgeleri vergi dairelerine gönderildi. Vergi daireleri evrakları gelen öğrencilere haciz uyguluyor. Konuya ilişkin KYK'dan yapılan açıklamada ise işsizlik nedeniyle erteleme talebinde bulunmayan borçluların, kanun gereği Gelir İdaresi Başkanlığına bildirildiği ifade edildi. Kurumun doğrudan haciz yetkisinin olmadığı hatırlatılan açıklamada, 947 bin 173 kişinin ise KYK'nın kurulduğu 1961'den bu yana icraya uğrayanların toplamı olduğu belirtildi.
İşsiz gençlerin devlete borçları bitmiyor. Genel Sağlık Sigortası kapsamında, gelir testine girmeyerek 6 bin liraya varan prim borcu ile karşılaşan genç işsizlere bir darbe de Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) geldi.
Bugün'den Ömer Ozan'ın haberine göre, üniversite hayatı boyunca maddi güçlükler nedeniyle devletten öğrenim ve katkı kredisi alan 947 bin 173 yeni mezun öğrenciye icra yolu göründü.
Faaliyet raporu
Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun faaliyet raporunda, “Borçlarını zamanında ödemeyen borçlulardan öğrenim kredisinden 947 bin 173 kişinin evrakları ilgili vergi dairelerine gönderilmiştir” denildi. Ayrıca 2014 yılı içerisinde 23 bin 226 öğrencinin öğrenim, 12 bin 781’inin ise katkı kredi borçlarını ertelettiği belirtildi.
Senet imzalatılıyor
KYK bünyesinde devlet, üniversite kazanan öğrencilere karşılıksız olmak üzere burs imkanı sunuyor. Ancak bu durumdan 360 bin öğrenci faydalanabiliyorken, geri kalan 872 bin öğrenci ise öğrenim kredisi desteği alıyor. Öğrenim kredisi almaya hak kazanan öğrencilere okudukları bölüme göre 2 veya 4 yıllık süreçte alacakları kredi karşılığında senet imzalatılıyor.
Kız öğrenciler iş bulana kadar
Öğrenciler kredileri öğrenim hayatları boyunca her ay düzenli olarak alıyor. Öğrenim sürelerinin sonunda erkek öğrenciler için ödemeler 2 yıl, kız öğrenciler için ise iş bulduktan sonra başlıyor. Ancak bu süre içinde bir işte sigortalı olarak çalışmaya başlayan öğrenciden kredi ödemeleri tahsil edilmeye başlanıyor.
2 yılın sonunda hâlâ iş bulamayan öğrenciler KYK’ya başvurup 1 yıl daha ödemelerini erteleyebiliyor. Erteleme süreleri dolan ve belgeleri vergi dairesine gönderilen öğrencilere e-haciz uygulanıyor. E-haciz ile kişinin tüm banka hesaplarına bloke getiriliyor.
6 milyar lira tahsil edildi
2003 ile 2014 yılları arasında öğrenim kredisi olarak öğrencilere 15 milyar 743 milyon 644 bin lira verilirken, tahsil edilen toplam miktar ise 6 milyar 411 milyon 36 bin lira oldu. Bu süre zarfında karşılıksız burs olarak öğrencilere 6 milyar 102 milyon 67 bin lira verildi.
Kredi borcunuzu öğrenin
Siz de kredi borcunuzun son durumunu kredi geri ödeme sorgulaması yaparak öğrenebilirsiniz.
Kredi Yurtlar Kurumu'ndan açıklama
Habere ilişkin Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan da açıklama yapıldı. Kurumun kanununa göndermede bulunulan açıklamada şöyle denildi:
"Bilindiği üzere 351 sayılı Kanunla kurulan Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu kuruluş kanunun 17. Maddesi, 'Borç taksitlerini zamanında ödemeyenlerin birinci defada borçlarının bir seneliği, tekrarında ise tamamı ivedilik kazanır. Bu tarihten itibaren borç 6183 sayılı kanun hükümlerine göre mal sandıklarınca tahsil olunarak kuruma ödenir…' hükmündedir. Bu nedenle borçlarını zamanında ödemeyen veya işsizlik nedeniyle erteleme talebinde bulunmayan borçlular bu madde gereğince Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilmektedir."
"947 bin 173 kişi 1961'den bugüne toplam sayı"
Haberde yer alan ve haklarında icra takibi yapılan 947 bin 173 kişinin, kurumun kurulduğu 1961 yılından bugüne kadarki toplam icraya verilen kişi sayısı olduğu ifade edilen açıklamada, bu kişilerin erteleme talebinde bulunan işsiz borçlular olmadıkları, sigortalı çalışan ve erteleme talebinde bulunmayıp, borçlarını ödemeyen kişiler oldukları dile getirildi. Bu sayıdaki kişinin "yeni icralık borçlu" gibi gösterilmesinin eleştirildiği açıklamada, "Kurumumuzun öğrenim kredisinden dolayı öğrencilere doğrudan icra yetkisi bulunmamaktadır" denildi. Açıklamada ayrıca şunlar da ifade edildi:
"Kız erkek ayrımı kesinlikle yapılmamakta"
"Yine aynı haberde, kredi ödemelerinin öğrenim süreleri sonunda erkek öğrenciler için 2 yıl, kız öğrenciler için ise her hangi bir yerde sigortalı olarak işe başladıktan sonra yapılacağına dair yanlış ifadelere de yer verilmiştir. Uygulamada kız/erkek öğrenci ayrımı kesinlikle yapılmamakta olup, bütün öğrenciler okulun normal eğitim süresi bitiminden iki yıl sonra kredi borçlarını ödemeye başlarlar. Ancak borçlarını ödeyemeyecek durumda olan öğrenciler her hangi bir yerde sigortalı olarak işe başladıkları tarihe kadar Kuruma dilekçeyle başvuruda bulunmaları halinde borçlarını süre kısıtlaması olmadan erteleme hakkına sahiptir."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ÇEYREK ALTIN NE KADAR? 18 Kasım 2024 gram altın, tam altın ve cumhuriyet altını kaç TL?
Yüksek emekli maaşı alabilmek için bu detaya dikkat! Uzman isimden emeklilik hazırlığı yapanlara kritik uyarı...
İslam Memiş 2025 yılı tahminini açıkladı! Altın yeniden yükselecek mi?
ASGARİ ÜCRET | 2025 asgari ücret zammı için geri sayım başladı! Masada hangi rakamlar var?
BİM AKTÜEL ÜRÜNLER 19 KASIM 2024! Yarın BİM kataloğu ürünleri neler?