hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasaların gözü faiz kararlarında!

    Küresel piyasaların gözü faiz kararlarında
    expand

    Küresel piyasalarda gözler, önümüzdeki hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı faiz kararına çevrilmiş durumda. Piyasalarda, bankanın 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağına yönelik beklentiler güç kazanırken, yurt içi piyasalar ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Perşembe günü açıklayacağı faiz kararına odaklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de açıklanan ekonomik veriler, faiz indirimi beklentilerini artırırken, yatırımcıların risk iştahında artış yaşandığı görüldü. Özellikle zayıflayan istihdam piyasası ve ekonomik büyüme verileri, enflasyonun baskılandığı sinyalleri ile birleşerek Fed’in 25 veya 50 baz puanlık faiz indirimi yapabileceği yönündeki beklentileri yüzde 50 seviyelerinde dengeledi.

    Eski Fed Üyesi Dudley’nin, gelecek toplantıda 50 baz puanlık bir faiz indirimi için alan olduğunu söylemesi, bu beklentilerin daha da güçlenmesine neden oldu. Analistler, küresel piyasalarda Fed’in atacağı adımların büyüklüğüne dair belirsizliğin sürdüğünü ifade etti.

    Ağustos ayında ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 2,5 artış gösterdi. Çekirdek TÜFE ise yüzde 0,3’lük artışla beklentilerin üzerine çıktı. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) de beklentileri aşarak aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 1,7 arttı.

    ABD’de işsizlik maaşı başvuruları ise hafif bir artışla 230 bine yükselirken, iş gücü piyasasının yavaşlamasına rağmen işten çıkarmaların düşük seviyelerde kalmaya devam ettiği görüldü. Ayrıca, ülkede 30 yıl vadeli mortgage faiz oranı yüzde 6,43'ten yüzde 6,29'a gerileyerek Şubat 2023'ten bu yana en düşük seviyesine indi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Lael Brainard, enflasyonda bir düşüş trendi gördüklerini belirtirken, IMF Sözcüsü Julie Kozack da ABD’de enflasyon risklerinin azaldığını ve Fed’in faiz indirimine başlamasının yerinde bir adım olduğunu ifade etti.

    Analistler, Fed’in faiz kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarının piyasalar için önemli olacağını vurgularken, Fed’in büyük bankaların sermaye gerekliliklerini artırma planının da dikkat çektiğini belirtti.

    Bu gelişmelerle ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi haftayı yüzde 3,65’ten kapatırken, dolar endeksi yüzde 0,1 düşüşle 101,1 seviyesine geriledi. Altının ons fiyatı yüzde 3,2 artarak 2.578,2 dolara çıkarken, Brent petrol haftayı yüzde 0,5 artışla 71,7 dolardan tamamladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow