hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasaların gözü ABD'nin enflasyon verilerinde

    Küresel piyasaların gözü ABDnin enflasyon verilerinde
    expand

    Küresel piyasalarda tüm dikkatler, ABD'de açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi. Ekonomistler, bu verilerin Eylül ayında bir faiz indirimi senaryosunu destekleyeceği beklentisi içinde bulunuyor. Enflasyon verilerinin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecekteki faiz politikalarına dair ipuçları vereceği düşünülüyor ve piyasalar bu verilerin açıklanmasını merakla bekliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin'in açığa satış kuralı sonrasında Çin hisseleri yükselirken, Asya'da teknoloji şirketleri endeksleri yukarı taşıdı. Çin'deki bu önlemler sonrası CSI 300 endeksi yüzde 1, Hong Kong Hang Seng endeksi ise yüzde 1,5 oranında artış kaydetti.

    Çip üreticisi Tayvanlı TSMC'nin hisse fiyatı, 2022'den beri en hızlı çeyreklik satış büyümesini yakalayarak rekor seviyeye ulaştı. ABD'de S&P 500 ve Nasdaq 100 endeksleri çarşamba günü yüzde 1'den fazla artış gösterdi. MSCI Dünya endeksi de rekor seviyesine yükseldi.

    Amerikan hisse vadelileri sabah saatlerinde yatay seyretti. Fed yorumları sonrası dolar, gelişmiş ülke para birimlerine karşı hafif zayıfladı. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 kayıp yaşarken, tahvil getirileri bu hafta fazla değişim göstermedi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 4,292 seviyesine ulaştı.

    KRİTİK VERİ

    ABD çekirdek tüketici fiyatlarının ikinci kez üst üste geçtiğimiz yıldan bu yana en düşük hızda artacağı beklentisi Eylül'de Fed faiz indirimi senaryosunu güçlendirebilir. Bloomberg anketine katılan ekonomistler gıda ve enerji dışı TÜFE’de Mayıs ayındaki gibi Haziran'da da yüzde 0,2 aylık artış bekliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Manşet TÜFE’de ise benzin fiyatlarındaki düşüş ile sadece yüzde 0,1’lik aylık artış öngörülüyor.

    Bloomberg Economics ekonomistlerine göre Fed Başkanı Jerome Powell’ın “cesaret verici” nitelemesine paralel olarak haziran enflasyon verileri “çok iyi” gelebilir. Aralarında Anna Wong ve Stuart Paul’un da olduğu ekonomistler “Bu veri Fed’in eylül ayında faiz indirimlerine start vermek için ortamı hazırlayabilir” değerlendirmesini yaptı.

    Çekirdek enflasyonun ağırlıklı kalemlerinden olan ve son 12 ayda 11 kez fiyat düşüşünün yaşandığı ikinci el otomobillerde yine fiyat düşüşü beklentisi düşük enflasyon tahminlerini destekliyor. Bu yılın başlarındaki enflasyonda önemli rol oynayan kira fiyatları da yılın başlarındaki ivmesini ciddi ölçüde kaybetmiş durumda.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow