Küresel piyasalarda gündem Çin'deki protestolar
Çin'deki kısıtlamalara karşı artan protestolar, küresel ekonomiye yeni bir belirsizlik ve istikrarsızlık taşımaya devam ediyor. Ülkede artan Kovid-19 vakaları ile başlayan protestolarda halk yönetimi istifaya çağırırken, kritik sektörler üretim bantlarını durdurmaya başladı.
Çin Komünist Partisi’nin “Sıfır Covid” politikası adı altında uyguladığı önlemler ülke çapında halkın geniş tepkisine neden oldu. Uzmanlar ülkede ilan edilen kapanmaların, küresel pazarda üretim ve dağıtımı daha da yavaşlatabileceği konusunda uyarıyor. Ayrıca ABD ve Avrupa'da menşeili şirketler Çin'den ayrılmaya ve tedarik zincirlerini daha hızlı çeşitlendirmeye yönelebilir.
‘SIFIR COVİD’ POLİTİKASI
Şi Cinping yönetimi ortaya çıkışından üç yıl sonra Kovid-19 virüsünün yayılması engellemeye çalışırken, milyonlarca Çin vatandaşı aylardır tecrit altında yaşıyor. Geçen hafta Uygur Özerk Bölgesi’nde karantina altına alınan bir binada çıkan yangınında 10 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından sosyal medyadaki yorumlar, tecridin insanların yangından kaçmalarına engel olduğu gündeme taşıdı.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, bugün yaptığı açıklamada, kısıtlamaların devam edeceğini söylerken test ve aşılamanın devam edeceğini belirtti.
FABRİKALARI TAŞIMAYA HAZIRLANIYORLAR
New York Times’a göre ülke çapında alevlenen gösterilerin biteceği veya daha geniş bir direnişe mi dönüşeceği belli değil, ancak şimdiye kadarki en önemli ekonomik hasarın tecritten kaynaklandığı belirtiliyor.
Yakın zamanda Çin fabrikalarındaki kesintiler nedeniyle satışların düşmesini beklediğini açıklayan Apple, üretimlerinin küçük bir bölümünü Vietnam veya Hindistan gibi diğer ülkelere kaydıran birkaç teknoloji şirketinden biri.
OTOMOTİV SEKTÖRÜ DE ETKİLENECEK
Volkswagen, Chengdu kentindeki fabrikasında üretimi askıya aldığı duyuran firmalar arasında. Şirket ayrıca, Changchun kentindeki fabrikada da parça eksikliği nedeniyle 5 ürün bandından 2'sinde üretimin beklemeye alındığını bildirdi. Diğer fabrikaların normal çalışmalarına devam ettiği fakat durumun istikrarsız ilerlediği de aktarıldı.
Uzmanlar, şimdilik en büyük ekonomik etkinin küresel ekonomiden çok Çin'de olacağını söylüyor. Perakende, konaklama, eğlence gibi yüz yüze iletişime dayalı sektörlerin en büyük darbeyi alması bekleniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Konut Destekleri: Hangi Durumda Hangi Destekten Yararlanabilirsiniz?
Trump’ın İkinci Dönemi: Ekonomi ve Piyasalar Ne Bekliyor? | Son Dakika
ÇILGIN SAYISAL LOTO SONUÇLARI AÇIKLANDI 18 OCAK 2025 | Çılgın Sayısal Loto sonuçları nasıl öğrenilir? Milli Piyango Online sonuç sorgulama!
SON DAKİKA HABERİ | Kademeli emeklilik çıkacak mı? Uzman isimden dikkat çeken açıklama...
SON DAKİKA EMEKLİ ZAMMI HABERİ | Milyonlarca emeklinin beklediği haber! Zamlı emekli maaşları ve maaş farkları ne zaman yatacak?