hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalar haftaya nasıl başladı? (19 Ağustos 2024)

    Küresel piyasalar haftaya nasıl başladı (19 Ağustos 2024)
    expand

    Küresel piyasalar, Jackson Hole toplantısına ve özellikle Fed Başkanı Jerome Powell'ın vereceği mesajlara odaklanırken, yeni hafta pozitif fiyatlamalarla başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD ekonomisinin dayanıklılığını gösteren veriler, yatırımcıların düşük seviyelerden alım yapmasına yol açtı ve Wall Street endeksleri bu yılın en iyi haftalarından birini geride bıraktı.

    Geçtiğimiz hafta boyunca S&P 500 endeksi yüzde 3,93, Nasdaq 100 ise yüzde 5,38 oranında artış gösterdi. Bu yükselişte, ABD'de perakende satışların 2023 yılının başından bu yana en büyük artışı kaydetmesi ve haftalık işsizlik maaşı başvurularının Temmuz başından bu yana en düşük seviyeye gerilemesi etkili oldu.

    Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü Jackson Hole’da yapacağı kritik açıklamalar öncesinde ABD vadeli endeksleri haftaya yükselişle başladı.

    Asya Borsaları, Hong Kong teknoloji hisselerindeki rallinin öncülüğünde yükselirken, ABD’de faiz oranlarının düşeceğine yönelik beklentiler, bölge para birimlerini dolar karşısında son beş ayın en yüksek seviyesine çıkardı.

    Bloomberg Asia Dollar Index yükselirken, Malezya ringgiti bu yükselişe öncülük etti. Japon yeni dolar karşısında yüzde 1 oranında değer kazandı. Ancak yendeki güçlenme, Japon borsasında ihracatçı şirket hisselerine satış baskısı getirdi ve Nikkei 225 endeksi yaklaşık yüzde 1 kayıpla diğer Asya endekslerinden olumsuz yönde ayrıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya-Ukrayna savaşında gerilim artarken, Gazze’de ateşkes sağlamaya yönelik çabalar devam ederken, petrol fiyatları son beş seansta dördüncü kez geriledi. Altın ise Fed’in faiz indirimine yaklaştığı beklentileriyle tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın bir seyir izledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow