hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel gıda fiyatlarında eylül ayında keskin yükseliş!

    Küresel gıda fiyatlarında eylül ayında keskin yükseliş
    expand

    Eylül ayında küresel gıda fiyatlarında son 18 ayın en hızlı artışı gerçekleşti ve şeker başta olmak üzere tüm emtia gruplarında fiyatlar yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki değişimi izleyen Küresel Gıda Fiyat Endeksi'nin eylül ayı sonuçlarını açıkladı.

    FAO'nun verilerine göre, Gıda Fiyat Endeksi eylül ayında aylık bazda yüzde 3, yıllık bazda ise yüzde 2,1 artarak ortalama 124,4 puana ulaştı. Bu artışla birlikte küresel gıda fiyatlarında, özellikle şeker fiyatlarının öncülüğünde, son 18 ayın en büyük artışı kaydedildi.

    Şeker Fiyat Endeksi eylülde yüzde 10,4 artışla en yüksek yükselişi gösterdi. Brezilya'daki düşük hasat beklentileri ve Hindistan'ın etanol üretimi için şeker kamışı kullanımına yönelik kısıtlamaları kaldırma kararının ülkenin şeker ihracatını olumsuz etkileyebileceği endişeleri bu artışta etkili oldu.

    Küresel gıda fiyatlarında eylül ayında keskin yükseliş

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tahıl Fiyat Endeksi eylülde yüzde 3 arttı. Bu artış, buğday ve mısır ihracat fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandı.

    Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi yüzde 4,6 artarken, palmiye, soya, ayçiçeği ve kanola yağı fiyatları da yükseldi. Uluslararası palmiye yağı fiyatlarındaki artış, Güneydoğu Asya'daki başlıca üretici ülkelerde beklenenden düşük üretimden kaynaklandı.

    Süt Fiyat Endeksi eylülde yüzde 3,8 artış gösterirken, Et Fiyat Endeksi’nde yüzde 0,4'lük bir yükseliş kaydedildi. Et fiyatlarındaki artışın nedeni, Brezilya’nın ürünlerine olan güçlü talep ve tavuk eti fiyatlarındaki yükselişti.

    FAO, 2024 yılı için küresel tahıl üretim tahminini yukarı yönlü revize ederek 2,853 milyon ton seviyesine yükseltti ve buğday üretiminin geçen yıla göre yüzde 0,5 artacağını öngördü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow