Küresel gıda fiyatları son 18 ayın en yüksek seviyesini gördü

Bitkisel yağlar, buğday, peynir ve şeker gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarındaki artış, gıda emtia maliyetlerini son 18 ayın en yüksek seviyesine taşıdı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) gıda fiyatları endeksi, Ekim ayında 127,4’e çıkarak Nisan 2023'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 oranında bir artış kaydetti.
Gıda emtialarının fiyatları yılbaşından beri istikrarlı bir yükseliş eğiliminde. Gıda maliyetleri Mart 2022’deki zirve seviyelerin altında seyretse de, bu artışlar perakendeye yansıtıldığı için tüketiciler market alışverişlerinde daha fazla ödemek zorunda kalıyor.
G7’nin önde gelen gelişmiş ekonomilerinde gıda fiyatlarındaki baskılar Eylül ayında son iki yıl içinde ilk kez artış gösterdi. Bu durum, faiz oranlarını düşürerek büyüme ve istihdamı desteklemeye çalışan merkez bankaları için zorluk yaratıyor. T Rowe Price'ın baş Avrupa ekonomisti Tomasz Wieladek, emtia maliyetlerindeki dalgalanmaların, merkez bankaları için önemli bir zorluk olan gıda fiyat enflasyonunu tetiklediğini belirtti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Commerzbank, dolar/TL tahminlerini yükseltti
Altın yatırımında doğru bilinen yanlışlar! İslam Memiş 'büyük yanılgı' diyerek uyardı
Paranızı katlayacak! Ankara'da konut yatırımı için en karlı 5 ilçe belli oldu
Faizsiz Kredi Limitleri Yeniden Güncellendi! İşte Bankaların Yeni Kampanyaları...
FAİZSİZ KREDİ 2025 | 75 bin lira sıfır faizli kredi fırsatı! İşte bankaların güncel teklifleri...