hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel faiz artırım döngüsünde sona doğru

    Küresel faiz artırım döngüsünde sona doğru
    expand
    KAYNAKBloomberg

    Bloomberg Economics, para politikası beklentilerine dair üç aylık görünüm raporunda Fed'in zirveye yaklaştığını, küresel faiz artırım döngüsünün sonunun yakın olabileceğini söylüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küresel merkez bankalarının çoğu ya bir zirveye yakın olabilir ya da olası bir parasal gevşeme ortaya çıkmadan önce bir ara vererek faiz oranlarını artırmayı çoktan bitirmiş olabilir.

    Bloomberg Economics'e göre ekonomik büyümedeki ilk çöküntü belirtilerinin artık görünür olması ve finansal piyasa gerilimlerinin etkilerinin sürmesi ile birlikte, Fed'in Mayıs ayında en az bir artışın ardından herhangi bir duraklaması, şimdiye kadar görülen en agresif küresel sıkılaştırma döngüsünde bir dönüşü sağlamlaştırabilir.

    Bloomberg Economics tarafından hesaplanan bir göstergeye göre, küresel oranlar için kısa ömürlü zirve, üçüncü çeyrekte yüzde 6 olacak. Gelecek yılın sonunda, bu önlemin yüzde 4,9'a düştüğü görülüyor.

    Bloomberg Economics baş ekonomisti Tom Orlik, "Yılın başından beri merkez bankaları rakip güçler tarafından hırpalanıyor. Çin'in daha hızlı yeniden açılması, Avrupa'nın krizden kaçması ve ABD'deki sıkı işgücü piyasalarının tümü, daha yüksek oranları savunuyor. Silikon Vadisi Bankası ve Credit Suisse'in çöküşü ters yönde ilerliyor. Şimdiye kadar, daha geniş bir bankacılık krizine ilişkin sınırlı işaretlerle, günü kazanan sıkılaştırma argümanları oldu. En yüksek oranlar görünüyor, ancak henüz tam olarak orada değiliz." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yetkililer, faiz oranlarının bu yıl yüzde 5,1'e ulaşacağını tahmin ediyor, bu da Fed'in yüzde 4,75 ila yüzde 5'lik mevcut gösterge hedef aralığından 25 baz puanlık bir artış daha anlamına geliyor.

    Yatırımcılar, Fed'in 2023'ün sonundan önce kabaca 50 baz puan düşürmesiyle oranların yüzde5'in altına düşeceğini tahmin ediyor.

    Bloomberg Economics2ten Anna Wong, "Fed'in, federal fon oranlarının üst sınırı yüzde 5,25'e ulaştığı Mayıs toplantısında 25 baz puan daha artırmasını bekliyoruz. OPEC+ tarafından yapılan son üretim kesintileri ve hala sıkı olan ABD işgücü piyasası ile birlikte, enflasyon muhtemelen 2023'te yüzde 4 civarında kalacak ve piyasaların şu anda öngördüğü gibi Fed'i faiz indirimlerinden uzak tutacak. 2023'ün sonlarında hafif bir durgunluk yaşanması muhtemel olsa da, Fed'in faiz oranlarını bu yıl boyunca en yüksek seviyede tuttuğunu görüyoruz." dedi.

    3 büyük merkez bankası iiçin tahminler ise şöyle:

    Fed:

    Mevcut federal fon oranı (üst sınır): Yüzde 5

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bloomberg Economics'in 2023 sonu tahmini: Yüzde 5,25

    Bloomberg Economics'in 2024 sonu tahmini: Yüzde 4,25

    ECB:

    Cari mevduat oranı: Yüzde 3

    Bloomberg Economics'in 2023 sonu tahmini: Yüzde 3,5

    Bloomberg Economics'in 2024 sonu tahmini: Yüzde 2,5

    BoE:

    Mevcut banka oranı: Yüzde 4,25

    Bloomberg Economics'in 2023 sonu tahmini: Yüzde 4,25

    Bloomberg Economics'in 2024 sonu tahmini: Yüzde 3,5

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow