hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kuraklık hububatta ekim takvimini değiştirdi

    Kuraklık hububatta ekim takvimini değiştirdi
    expand

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iklim değişikliğinin tarımsal üretime olan etkilerini değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İklim değişikliğinin yağış rejimindeki değişiklikler, doğal afetler, sıcaklık artışı ve kuraklık gibi olumsuz etkilerle tarım sektörünü en çok etkileyen faktörlerden biri olduğunu vurgulayan Bayraktar, "İklim değişikliği, kalite ve verimde düşüşe, üretim maliyetlerinin yükselmesine, sıcak ve az yağışlı koşullara, bitki hastalıklarının artışına, ekolojik değişimlere, bitkisel çeşitliliğin azalmasına ve tarımsal işlemlerde sorunlara yol açıyor. Nüfusun artmasıyla birlikte sağlıklı gıda ve suya erişim zorlaşıyor," ifadesini kullandı.

    Bayraktar, iklim değişikliğinin en önemli etkisinin su döngüsü üzerinde olacağını belirterek, nüfus artışı nedeniyle kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının azaldığını söyledi. Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Sulama yatırımlarının tamamlanması ve etkin kullanımı büyük önem taşıyor. Ülkemizde 1,4 milyon hektar alanda sulama altyapısı tamamlanmadı. Sulama yatırımlarını destekliyoruz; sulama kanallarının yenilenmesi ve kapalı sistemlere geçiş şarttır. Çiftçilerimizin modern sulama sistemlerine geçmesi için teşvik ve kredi imkanları artırılmalıdır," dedi.

    "YAZ MEVSİMİNDE YAĞIŞLAR GEÇEN YILA GÖRE %30 AZALDI"

    Bayraktar, artan sıcaklıklar ve azalan yağışlarla kuraklık riskinin arttığını vurgulayarak, "Kuraklık, tarım sektörünün tüm kollarını etkileyen karmaşık bir durum. Bu nedenle tarımda su vazgeçilmezdir. Kuraklık, ürünlerin verimliliğini düşürmenin yanı sıra çiftçileri bazı yüksek gelirli ürünlerin ekiminden uzaklaştırıyor," değerlendirmesinde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaz mevsiminde yağışların normal seviyeye göre %9, geçen yıla kıyasla %30 azaldığını belirten Bayraktar, "Buğday ve arpa ekim dönemi gecikti. Yağışların ekim ayında istenilen düzeyde olmaması ve bazı bölgelerde geç başlaması nedeniyle ekimler 20 gün ila 1 ay kadar ileri kaydı. Kuraklık yüzünden birçok çiftçimiz hububat ekimi yapamadı," dedi.

    Bayraktar, ülkenin modern tarım uygulamalarına geçişe hazırlanması gerektiğini ve alınacak önlemlerin su, toprak ve biyoçeşitlilik gibi doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir kullanımını hedeflemesi gerektiğini belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow