Külliye'de yatırım zirvesi
Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Yılmaz, toplantının ardından açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "YOİKK önerilerinden doğan mevzuat paketini yapısal reform çalışmaları kapsamında Ekim ayında Meclisimizin gündemine sunmayı planlıyoruz." dedi.
Yılmaz'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
Yatırımlarda finansmana erişim konusu burada da en önemli başlıklardan bir tanesi olarak ifade edildi. Çok çeşitli konularda tartışmalar yürütüldü. Yatırım yeri imkanlarının geliştirilmesi de önemli bir başlık oldu. Tarımsal ve çevresel hassasiyetleri de gözeterek daha fazla sanayi arazisi nasıl oluşturulur o konuşuldu. Verimsiz arazilerde, tarımsal arazilerimize zarar vermeyecek ve su potansiyeli olmayan arazilerin sanayimize tahsis edilmesi konuşuldu. Dış pazarlarda daha etkili bir pazarlama stratejisi gündem oldu. Gümrük süreçlerinin iyileştirilmesi ve hızlandırılması önemli bir başlık.
Ar-Ge teşviklerinin geliştirilmesi de konularımız arasında yer aldı. Sanayi Bakanlığımız ve Maliye Bakanlığımız da aynı bakış açısında.Yabancı çalıştırılması hususlarında da hangi kriterlerle hareket etmemiz gerektiği tartışıldı. Kendi işgücü piyasamıza da zarar vermeden şirketlerimizin ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağımız konuşuldu.
Emisyon ticaretinin kurulması aciliyeti olan bir konu olarak konuşuldu. Yeşil dönüşüm kapsamında emisyon ticaret sistemini kurarak bunu desteklemesi ifade edilen fikirlerden bir tanesi.
Sanayide de dijital dönüşüm ve 5G dahil olmak üzere diğer hususlarda yeni çalışmalar yapılması gerektiği ortaya kondu. Demiryollarının da önümüzdeki dönemde daha fazla önceliklendirilmesi ve liman bağlantılarının, üretim merkezi bağlantılarının güçlendirilmesi de temel hususlar arasında yer alıyor.
Her türlü afete hazırlık konusunun ne kadar önemli olduğunu konuştuk. İstanbul başta olmak üzere afete hazırlık çalışmalarının hızlandırılması konusu da bugün gündem oldu. İş yapma kolaylığını geliştirici adımlar atmaya devam edeceğiz.
TİM ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sayesinde sıralamada yükseldiğimiz Küresel Yenilikçi Endeksi’nde ülkemizin sıralamasının daha da iyiye gitmesi konusunda çalışmalarımızı da devam ettireceğiz. Sürdürülebilir büyüme ve istihdam artışını sağlamak temel konularımız arasında.
Bir taraftan enflasyonla mücadeleyi güçlü bir şekilde sürdürürken diğer taraftan ülkemizin resesyona girmeden istikrarlı bir şekilde büyümesini hedefliyoruz.
Sadece büyük şirketlerimiz için değil KOBİ’lerimiz için de yatırım imkanlarını kuvvetlendirmemiz gerekiyor. Sanayinin daha fazla Anadolu’ya yayılması herkesin mutabık olduğu bir çerçeve.
Yatırım süreçleri kolaylaştıkça bu kapsamlar yatırımcılarımıza ve milletimize de yansıyacaktır. Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektöre de teşekkür ediyorum.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bankada parası olanlar dikkat Yüksek faiz için kritik adım!
ASGARİ ÜCRET | 2025 yılı için yeni asgari ücret tahmini! Pazarlık hangi rakamdan başlayacak?
Yeni sosyal güvenlik paketi geliyor! Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren 3 adım yolda...
HABER || Altın yeniden yükselişe geçti! Kritik tarih 20 Ocak
23-29 Kasım A101 Haftanın Yıldızları Kataloğu 2024: Bu hafta aktüel kataloğunda hangi ürünler var?