hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kripto düzenlemesi Meclis'ten geçti

    KAYNAKCNN TÜRK

    Kripto varlık düzenlemesi meclis genel kurulunda kabul edildi. Düzenleme ile Sermaye Piyasası Kurulu izni olmadan faaliyet gösteren platform temsilcilerine hapis cezası verilebilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kripto varlıklar ilk kez gayri maddi varlıklar olarak tanımlanacak. Sermaye Piyasası Kurulu'nun izni olmadan faaliyet gösterene hapis cezası verilecek. Lisans başvurusu için ise; bir aylık süre tanınacak. Kripto varlıklara ilişkin kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

    Düzenlemeyle platformlarda gerçekleşen tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak. Bu işlemler mali suçları araştırma kurulu tarafından yapılacak. Platformlar, işlemlerin piyasa bozucu nitelikte olmaması için bünyelerinde gözetim sistemi kuracak ve önleyici tedbir alacak.

    Yasayla izin almaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek kişiler ve tüzel kişilerin yetkililerine üç yıldan beş yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

    Zimmet suçunu işleyen kripto varlık hizmet sağlayıcı yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları, 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Düzenlemenin yaklaşık 100 milyon liralık gelir etkisi oluşturması bekleniyor. Bütçeye ilave bir mali yük getirmesi öngörülmüyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle 10 ila 20 kadar platformun yetkilendirilmesi, 5 ila 10 bankanın da saklama lisansı alması öngörülüyor.

    Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle 10 ila 20 kadar platformun yetkilendirilmesi, 5 ila 10 bankanın da saklama lisansı alması öngörülüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow