hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kök maaş nedir, nasıl öğrenilir? Kök maaşı 10 bin liranın altında olan emekli zam alabilecek mi?

    Kök maaş nedir, nasıl öğrenilir Kök maaşı 10 bin liranın altında olan emekli zam alabilecek mi
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Temmuz 2024 emekli maaş zammı için ödenecek olan 6 aylık enflasyon farkı TÜİK tarafından açıklanmıştı. Yılın ilk 6 ayına ait enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte emeklinin kök maaşına alacağı enflasyon farkı ortaya çıkmıştı. Peki, enflasyon farkının kök maaşa eklenecek olması nedeniyle kök maaşı 10 bin liranın altında olan emekli zam alabilecek mi? Kök maaş nedir, nasıl öğrenilir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milyonlarca emekli ve memuru yakından ilgilendiren enflasyon rakamları TÜİK tarafından 3 Temmuz’da açıklandı. Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasının ardından yılın ilk 6 ayına ait enflasyon farkı da ortaya çıkmış oldu. Memur ve emeklinin alacağı zam oranı da enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte netleşmiş oldu. Emeklilerin yüzde 24.73’lük enflasyon farkı zammını kök maaşlarına alacak olmaları nedeniyle birçok emekli zam almamış gibi olacak. Peki, nedir bu kök maaş ve nasıl öğrenilir?

    KÖK MAAŞ NEDİR?

    Kök maaş bir emeklinin yatırılan prim ödemelerin doğrultusunda alması gereken ana maaşı olarak ifade edilebilir.

    KÖK MAAŞ NASIL ÖĞRENİLİR?

    Emekli maaşı hesaplama yapmak isteyen bir kişi önce e-Devlet ekranından 'Emekli Aylık Bilgisi' bölümüne giriş yapacak. Ardından emekli maaşı detay kısmına girerek kök maaşını görüntüleyecek.

    EMEKLİ AYLIK BİLGİSİ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ...

    KÖK MAAŞI 10 BİN LİRANIN ALTINDA OLANLAR ZAM ALMAYACAK MI?

    Enflasyon farkının kök maaşa zam olarak yansıyacak olması nedeniyle binlerce emeklinin kafasında soru işareti oluşmuştu. Örnek olarak kök maaşı 7 bin 500 TL olan bir emekli yüzde 24.73’lük zamla birlikte  bin 854 lira kök maaş zammı alacak. Bu da kök maaşının 9 bin 354 liraya yükseleceği anlamına geliyor. Yani 10 bin liranın altında kalmaya devam ettiği için zam almamış gibi olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hükümet ocak ayında aldığı kararla en düşük emekli maaşını 10 bin lira olarak belirlemişti. Kök maaşı 10 bin liranın altında olan emeklilerin maaşı aradaki fark ödenerek 10 bin liraya tamamlanmıştı. Bu nedenle aslında 7500 lira alacak olan bir emekli yapılan tamamlama ile birlikte 10 bin lira almaya başlamıştı. Temmuz 2024’te gerçekleştirilen zamla birlikte yüzde 24.73'lük zam sadece kök maaşa yapılacak. Bu da zamlı kök maaşı 10 bin liranın altında kalan emeklinin 10 bin lira almaya devam edeceği anlamına geliyor. Hükümet Temmuz 2024’ten itibaren geçerli olacak yeni bir en düşük emekli maaşı belirlemezse ya da seyyanen zam gerçekleştirmezse bazı emekliler 10 bin lira almaya devam edecekler.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow