Kızıldeniz'deki kesinti küresel ağa yayıldı
Maersk, konteyner taşımacılığında Asya-Pasifik piyasasına ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Şirket, "Jeopolitik gerilimler, iklim değişikliği ve öngörülemeyen olayların yanı sıra Kızıldeniz'de devam eden durum ve tedarik zinciri aksaklıkları gibi çeşitli zorluklarla karşı karşıyayız." ifadesini kullandı.
Açıklamada, Kızıldeniz'deki durumun olumsuz etkilerinin devam ettiğine dikkat çekilerek, "Kızıldeniz'deki durumun etkileri dünya çapında artmaya devam ediyor ve tedarik zincirleri ile müşterilerimiz için zorluklar yaratıyor." denildi. Aralık 2023'ten bu yana Kızıldeniz'deki durumun sektörde aksamalara neden olduğu belirtilerek, gemilerin geçici olarak yön değiştirdiği ve Ümit Burnu çevresinde daha uzun rotalar izlediği vurgulandı. Bu durumun küresel tedarik zincirleri için benzeri görülmemiş sınamalar yarattığı ifade edildi.
Kızıldeniz'de gemilere yönelik devam eden saldırıların lojistik ve tedarik zincirleri açısından ciddi sorunlar ortaya koyduğuna işaret edilerek, önümüzdeki ayların hem taşıyıcılar hem de işletmeler için zorlu geçeceği uyarısında bulunuldu. "Kızıldeniz'deki aksaklıklar çoğu ticaret yolunu etkiliyor. Aksaklıklar Uzak Doğu-Avrupa rotalarının ötesine geçerek tüm okyanus ağına yayıldı." denilen açıklamada, Singapur, Avustralya ve Şangay dahil olmak üzere Asya genelindeki limanlarda Kızıldeniz'deki sorunlar nedeniyle gecikmeler yaşandığı belirtildi.
Firmanın ağ ve tedarik stratejisinin kesintilere karşı hazırlıklı olduğu vurgulandı.
KIZILDENİZ'DEKİ DURUM
Yemen'de İran destekli Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırıyor. Husilerin bu eylemleri nedeniyle birçok gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.
ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı. ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki Husi kontrolündeki bölgelere saldırısının ardından Husiler, bu ülkelerin tüm gemilerini de hedef alacaklarını duyurdu.
Bu gelişmeler, deniz ticaretinde önemli rotalarda ciddi aksaklıklara neden olmuş durumda ve Maersk gibi büyük taşımacılık şirketleri, stratejilerini bu belirsizlikler doğrultusunda gözden geçiriyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
17 Aralık 2024 BİM Salı Aktüel Ürünler Kataloğu Yayında! İşte Kaçırılmayacak Fırsatlar
iPhone şarjını artıran bu adımları biliyor musunuz? Adım adım uygula şarjım bitiyor kabusundan kurtul
Konut ve araç satışında yeni dönem başlıyor! Kritik tarih 1 Ocak 2025...
2025 Yılı Asgari Ücreti İçin Geri Sayım: Üçüncü Toplantı İçin Gözler Çevrildi
ASGARİ ÜCRET ZAMMI 2025: Asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücret ne zaman belli olacak?