Kısa çalışma ödeneği nedir, ödeneği alma şartları nelerdir?

Kısa çalışma ödeneği alma şartları hem işçi hem de işveren tarafından sıklıkla araştırılıyor. Corona virüsü tedbirleri kapsamında birçok işyerinin kapalı konuma gelmesiyle birlikte işveren çalışanın maaşını ödeyebilmek için ödeneğe başvuru yapıyor. Peki, kısa çalışma ödeneği nedir, başvurular nasıl yapılır?
Kısa çalışma ödeneği başvuruları corona virüsü nedeniyle işyerini kapatmak durumunda kalan işverenler tarafından gerçekleştiriliyor. İşçilerin maaşlarını bu ödenek ile karşılayabilecek olan işverenlere sevindiren haber geçtiğimiz günlerde Bakan Zehra Zümrüt Selçuk tarafından verilmişti. Peki, başvurular ne zaman başlıyor, ödeneği alma şartları neler?
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?
Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.
Bu kapsamda işçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi ve Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi hizmetleri sağlanmaktadır.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURULARI NE ZAMAN?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başvuruların 23 Mart 2020 Pazartesi günü itibariyle başlayacağını bildirmişti.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALMA ŞARTLARI NELER?
İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,
İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, çalışma süreleri ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması,
İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması gerekmektedir.
Bu kapsamda İŞKUR’a gerçekleştirilecek başvurular değerlendirildikten sonra brüt maaşın yüzde 60’ı yatırılacak.
TÜM DETAYLAR VE BAŞVURU İÇİN TIKLAYINIZ…
ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE KADAR VERİLECEK?
Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son oniki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Altın mı mevduat mı? Yatırımcılar faiz kararı sonrası yol ayrımında
İHTİYAÇ KREDİSİ 2025 | İhtiyaç kredilerinde yeni dönem: 25 Nisan 2025 itibarıyla güncel faiz oranları ve geri ödeme tutarları
KADEMELİ EMEKLİLİK 2025 | Kademeli emeklilik için sürpriz tarih! Kimler yararlanacak? İsa Karakaş açıkladı...
Eskişehirli girişimciden dünya çapında başarı! Devlet desteğiyle işini büyüttü...
DASK hakkında merak edilen her şey! İstanbul'da 10 evden 4'ü sigortasız...