hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İUP (İşgücü Uyum Programı) nedir, şartları neler, başvuru nasıl yapılır? İUP katılım süresi ve ücreti

    İUP (İşgücü Uyum Programı) nedir, şartları neler, başvuru nasıl yapılır İUP katılım süresi ve ücreti
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yapılan açıklamaya göre, özellikle dezavantajlı grupların iş gücüne katılımını artırmak amacıyla İşgücü Uyum Programı (İUP) hayata geçirildi. Bu program, iş arayanların iş gücüne katılımını desteklemek amacıyla tasarlandı ve katılımcılara iş hayatında ihtiyaç duyacakları bilgi ve becerileri kazandırmayı hedefliyor. İUP kapsamında, iş gücü piyasasına katılmak isteyen vatandaşların başvuruları başladı. Program, bu grupların iş gücüne daha kolay katılmasını sağlamayı ve istihdam fırsatlarını artırmayı amaçlıyor.  Peki, İUP (İşgücü Uyum Programı) nedir, şartları neler, başvuru nasıl yapılır? İşte detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İŞKUR ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) işbirliği kapsamında, çeşitli şehirlerde İşgücü Uyum Programı (İUP) başlatıldı. Engelliler, gençler, kadınlar, eski hükümlüler ve uzun süre işsiz kalmış bireyler gibi özel politika gerektiren grupların istihdam edilebilirliklerini artırmayı hedefleyen program, işsizlerin bilgi, beceri ve çalışma alışkanlıklarını geliştirmek üzere tasarlandı. Bir katılımcı, bu programdan toplamda en fazla 140 fiili gün yararlanma hakkına sahip olacak. Bu süre boyunca katılımcılar, hem teorik eğitim hem de iş başında uygulamalı eğitimlerle işgücüne daha donanımlı bir şekilde katılma fırsatı bulacak.

     İŞGÜCÜ UYUM PROGRAMI NEDİR?

    Özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin işgücü piyasasına geçişini sağlayacak bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplinini kazandırmak üzere Türkiye İş Kurumu tarafından aktif işgücü hizmetleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yapılarak düzenlenen programlardır.

    İUP (İŞGÜCÜ UYUM PROGRAMI) BAŞVURU NASIL YAPILIR?

    Bakanlıkla yapılan iş birliği sonucu, 81 ilde toplam 120 bin kontenjanla açılan ilk İUP'a başvurular da başladı. Söz konusu programlara, İŞKUR e-şube, Alo170, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ve İŞKUR Hizmet Merkezlerinden başvuru yapılabiliyor. MEB ile yürütülecek programa başvurular için son tarih 8 Eylül olarak belirlendi. Öte yandan, katılımcıların İUP harici başka yerde çalışmasının önünde bir engel bulunmuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İUP KATILIM SÜRESİ VE ÜCRETİ

    18 yaşını doldurmuş, İŞKUR'a kayıtlı, emekli olmayan ve son bir aydır sigortalı olmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvurabildiği İUP'lar yarı zamanlı olarak en fazla 10 ay süreyle uygulanacak. İşgücü Uyum Programından toplamda ise en fazla 140 fiili gün yararlanabilecek.  Programın ilk dört haftası 5 gün ve 37,5 saat olarak uygulanır.  Devam eden haftalarda 3 gün ve 22,5 saat olarak uygulanır. Katılımcılara katılım sağladıkları günler için olarak Yönetim Kurulu tarafından 2024 yılı için belirlen 566,73 TL cep harçlığı ödenir. Aylık ortalama 8 bin lira ödeme yapılacak İUP katılımcılarının kısa vadeli sigorta primleri de karşılanacak. 

    İUP KATILIM ŞARTLARI

    a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

    b) Kuruma kayıtlı olmak,

    c) 18 yaşını tamamlamış olmak,

    ç) Yaşlılık veya malullük aylığı almamak,

    d) Program talep tarihinden önceki bir yıl içerisinde ve programın fiilen başlayacağı tarihe kadar yüklenicinin veya bağlı, ilgili, ilişkili ve yan kuruluşlarının çalışanı olmamak,

    e) Başvuru tarihinden önceki son bir aylık sürede 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında sigortalı olarak bildirilmemiş olmak veya sigortalı sayılmamak,

    f) Başvuru tarihi itibarıyla 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesi kapsamında sigortalı olarak bildirilmemiş olmak veya sigortalı sayılmamak,

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    g) Hane gelir şartını sağlamak,

    ğ) Kurum tarafından sunulan aktif işgücü veya işsizlik sigortası programlarının yararlanıcısı olmamak, şartları aranır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow