hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsviçre'nin ağustos enflasyonu belli oldu!

    İsviçrenin ağustos enflasyonu belli oldu
    expand

    İsviçre'de yıllık enflasyon, Ağustos ayında beklenenden daha fazla yavaşlayarak %1,1'e geriledi ve bu durum, yıl içinde bir faiz indirimi daha yapılmasına destek sağladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsviçre İstatistik Enstitüsü (FSO), Ağustos ayına ilişkin öncü enflasyon verilerini yayımladı.

    Bu verilere göre, İsviçre'de yıllık enflasyon Temmuz ayında %1,3 iken, Ağustos ayında %1,1'e düştü. Beklentiler enflasyonun %1,2'ye inmesi yönündeydi.

    Ülkede Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise aylık bazda değişiklik göstermedi. Geçen yılın Ağustos ayında TÜFE %3,5'e kadar yükselmişti.

    Ulaşım, kalorifer yakıtı ve yurt dışı paket tatil maliyetlerindeki düşüşler, artan kira, giyim ve ayakkabı fiyatlarını dengeledi.

    İsviçre'de, gıda ve enerji gibi değişken fiyatları hariç tutan çekirdek enflasyon ise Ağustos ayında değişmeyerek %1,1 seviyesinde kaldı. İsviçre Merkez Bankası, enflasyonla mücadele ederken genellikle genel enflasyon rakamı yerine bu veriyi dikkate alıyor.

    İsviçre, Avrupa'nın en düşük enflasyon oranlarından birine sahip ülkeler arasında yer alıyor. Öte yandan, Avro Bölgesi'nde enflasyon oranı Ağustos ayında %2,2 olarak kaydedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsviçre Merkez Bankası (SNB), parasal genişlemeye diğer merkez bankalarından daha erken başlamıştı ve bu yıl iki kez faiz oranlarını düşürdü. Bu ayın sonunda bir faiz indirimi daha yapılması bekleniyor.

    İsviçre ekonomisi ise yılın ikinci çeyreğinde bir miktar ivme kazandı. İsviçre Devlet Ekonomi Sekreterliği (SECO) verilerine göre, ülkenin mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH'si, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,5, geçen yılın aynı dönemine göre ise %1,4 büyüme kaydetti.

    SECO, özellikle kimya ve ilaç endüstrilerinin katkısıyla imalat sektörünün ikinci çeyrekte ortalamanın üzerinde büyüdüğünü belirtti.

    Merkezi İsviçre'de bulunan Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) gibi kuruluşlardan elde edilen lisans ücretleri ve televizyon gelirleri, ülke ekonomisine önemli katkılar sağladı. Bu gelirler dikkate alındığında, İsviçre ekonomisi yılın ilk çeyreğinde %0,5 büyüdükten sonra, ikinci çeyrekte %0,7 oranında büyüme gösterdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow