İş yerinde bitkinliği nasıl yeneriz?
Masanızda ister istemez uykuya daldığınız veya içinizin geçtiği anlar oluyor mu? Bitkinlik, çalışanların yakındığı en büyük sorunlardan biri; hem performans düşürüyor hem de üretkenliği azaltıyor. Birçok araştırma yorgun ve bıkkın insanların rekabetten ve üreticilikten uzak olduğunu, dolayısıyla daha az maaş aldıklarını gösteriyor. Basitçe anlatmak gerekirse bitkinlik; dinlendiğimizde bile geçmeyen bir bezginlik, yorgunluk ve enerji eksikliğidir.
Haberin Devamı
/

/

İnsanlar hem fiziksel hem de zihinsel bir bitkinlik hissedebilirler. Bu tükenmişlik hali genellikle günlük rutininiz veya alışkanlıklarınızdan bir veya birkaçına dayandırılabilir ve çoğunlukla fiziksel gayret, düzensiz yeme alışkanlığı, duygusal stres, sıkıntı, uykusuzluk ve fazla kiloların bir sonucudur. Birkaç basit değişiklikle canlılığınızı ve enerjinizi geri kazanabilirsiniz.
Haberin Devamı
/

Her zaman hareketli olun: İş arkadaşlarınızla haberleşmek için mail veya chat programları kullanmak yerine onların yanına gitmeyi tercih edin. Mümkünse asansör yerine merdivenleri kullanın. Arabanızı biraz uzağa park edin ve aradaki mesafeyi yürüyün. Bu küçük değişikliklerin önemsiz olduğunu düşünebilirsiniz ancak vücudunuzun sessizce kalori yakmaya başlayacağından emin olabilirsiniz. 12 kilo vermek için 3500 kalori yakmak gerekiyor ve merak etmeyin; siz hesaplamasanız bile vücudunuz her hareketin ve harcanan kalorinin hesabını tutuyor!
/

Küçük öğünleri tercih edin: Günde 3 öğün yemeye alışkınsanız bunu 6-8 küçük öğüne yayın ve 2 saatte bir bir şeyler yiyin. Unutmayın ki sindirim de başlı başına kalori yakan bir şey! Aldığınız kalorileri sindirmek için de kalori harcıyorsunuz; uzun aralıklarla yemek sindirim sisteminize iyi bir egzersiz yaptırma şansını kaçırdığınız anlamına geliyor. Kahvaltı sonrası ve ikindi için meyveler iyi birer ara öğün fikri.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Sağlam bir kahvaltı yapın: Kahvaltıyı atlamak akıllıca bir seçim değil; gün içinde az yiyerek iyi bir şey yaptığınızı sanıyor olabilirsiniz ancak kahvaltıyı atlamak kilo almanıza sebep olur. Gece boyunca uyurken besin almadığınız için sabah kalktığınız 1 saat içinde bir şeyler yemelisiniz ki vücudunuz sistemlerini çalıştıracak enerjiye kavuşup kendisini bir düzene sokabilsin. Kahvaltıyı atladığınızda ise vücut aç kaldığını sanıyor ve önlem olarak bir sonraki öğününüzü yağa dönüştürerek saklıyor.
/

Zamanında uyuyun: Uyku eksikliği hem kilo alımına hem de yorgunluğa sebep olur. İştahı düzenleyen iki hormon vardır: leptin doygunluk hissini kontrol ederken grelin açlık sinyallerini kontrol eder. Bazı çalışmalar gösteriyor ki uyku eksikliği bu iki hormonun çalışma düzenini bozarak açlık ve tokluk hissinde bir karmaşa yaratıp yeme düzenini de bozuyor. Eğer egzersizi günlük rutininize dahil edemeyecek kadar yoğunsanız hafta sonları yapmayı dört gözle beklediğiniz bir etkinlik haline getirin. Sporu eğlenceyle birleştirmek motivasyonunuzu korumanın ve devamlılığı sağlamanın en etkili yolu. Birçok seçeneğiniz var; squash, tenis, futbol oynamak, yürüyüş yapmak, koşuya çıkmak, dans etmek ve yoga yapmak bunlardan birkaçı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Daha iyi bir denge: Kendinize zaman ayırmak stresi yenmenin en iyi yolu. Kendinize şunu sorun: İş yükünüz çok mu fazla? İşlerinizin bir kısmını başkaları da yapabilir mi? İşinizde sürekli bir telaş ve üzerinizde baskı hissediyorsanız, hareketsiz bir yaşam sürmüyorsanız dahi hem stresin hem de kilo alımının nedeni bu olabilir. Kim ne derse desin, işiniz ve hayatınız arasında kuracağınız denge hem bedeninizden hem de zihninizden alabileceğinizin en iyisini elde etmekte ölümcül bir öneme sahip.