İstanbul'u 'İslami finans merkezi' haline getirmek için Başbakanlıktan genelge
İstanbul'un uluslararası alanda özellikle de 'İslami finans' alanında önemli merkezi haline getirilmesi amacıyla 7 bakandan koordinasyon kurulu oluşturuldu. Konuya ilişkin genelge Başbakan Binali Yıldırım'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı.
İstanbul Uluslararası Finans Merkezine (İFM) ilişkin Başbakanlık genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Genelge, finans alanında doğal bir merkez haline gelen İstanbul'un bu konumunu daha da güçlendirmeyi ve İslami finans alanında Türkiye'yi en önemli bir merkez haline getirmeyi hedefleyen İFM Projesi kapsamında yürütülen İFM Eylem Planına ilişkin çalışmalar hakkındaki düzenlemeleri içeriyor.
BDDK'dan açıklama: Fetva kurulları geliyor
Genelgede, söz konusu düzenlemeler kapsamında İFM'nin daha hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesini temin amacıyla İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Koordinasyon Kurulu (İFMKK) oluşturduğu duyuruldu.
İFMKK'nın söz konusu amaç doğrultusunda temel politika ve stratejileri belirleme, ilgili kurum ve kuruluşların faaliyetlerini yönlendirme, sorunların çözümü için gerekli tedbirleri alma, mevzuat düzenlemeleri yapma, bu kapsamdaki tüm iş ve işlemleri koordine etme, karar alma ve uygulamaları takip etme görevlerini yerine getirmesi öngörülüyor.
Düzenlemeye göre İFMKK, Sermaye Piyasası Kurulunun bağlı olduğu Başbakan Yardımcısının başkanlığında, Hazineden sorumlu Başbakan Yardımcısı, Adalet, Çevre ve Şehircilik, Ekonomi, Gümrük ve Ticaret, Kalkınma, Maliye, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlarından oluşacak. Koordinasyon kurulunun sekretarya hizmetleri ise Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yürütülecek.
"Finans Merkezi 4 yıl içinde tamamlanacak"
Asya, Avrupa ve Amerika piyasalarında işlem imkanı
İstanbul'un, coğrafi konumunun aynı zaman dilimi içinde hem Asya piyasalarında hem de Avrupa ve Amerika piyasalarında işlem gerçekleştirme imkanı sunduğuna işaret edilen genelgede, üçüncü havalimanı projesi gibi hükümetin yürüttüğü havayolu yatırımları sayesinde de İstanbul'a erişilebilirlik imkanının her geçen gün kolaylaştığı ve bu gelişmelerin İstanbul'u finans alanında doğal bir merkez haline getirdiği değerlendirmesinde bulunuldu.
İstanbul Borsası Google Finance'a girdi
'Türkiye İslami finansta önemli bir aktör'
Hükümetin gerçekleştirdiği reformlar, geliştirdiği İslami finans ürünleri ve kurduğu katılım bankaları sayesinde güçlenen faizsiz finans sektörünün Türkiye'yi İslami finans alanında önemli bir aktör haline getirdiği vurgulanan genelgede, İFM Projesinin İstanbul'un finans alanında doğal merkez olma konumunu daha da güçlendireceği ve İslami finans bakımından da Türkiye'yi önemli bir merkez haline getireceği belirtildi.
Bütün kamu kurumları ve üniversitelere destek talimatı
Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla yayımlanan genelgede kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının İFM kapsamında yapılacak çalışmalara katılımının büyük önemi bulunduğuna işaret edilerek, bütün kamu kurum ve kuruluşlarına, bu konudaki çalışmaların etkin bir iş birliği ve koordinasyon içerisinde yürütülmesi için ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardımı titizlikle sağlamaları talimatı verildi.
Ayrıca bu genelge ile 2010/11 sayılı Başbakanlık genelgesinin yürürlükten kaldırıldığı kaydedilerek, ilgililerden gereğinin yapılması istendi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ASGARİ ÜCRET SON TOPLANTISI TARİHİ | 2025 yılı Ocak ayı yaklaşıyor! Asgari ücret 4. toplantısı ne zaman, hangi tarihte? ZAM SENARYOLARI!
2025 Yılı Asgari Ücreti İçin Geri Sayım: Yeni Zam Oranları ve Beklentiler | Son Dakika Haberleri
Altın Fiyatlarında Hareketlilik: Fed Kararlarının Etkisi ve Güncel Seviyeler | Son Fiyatlamalar...
ASGARİ ÜCRET 4. TOPLANTISI TARİHİ | 4. Asgari ücret toplantısı ne zaman? 2025'te asgari ücret ne kadar olur, kaç TL?
Memur ve Emekli Maaşları İçin Geri Sayım Başladı: Zam Oranları ve Beklentiler | Son Dakika Haberleri...