hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnşaat malzemesi ihracatındaki yükseliş devam etti

    İnşaat malzemesi ihracatındaki yükseliş devam etti
    expand

    İnşaat sektörü ihracatı, eylül ayında bir önceki aya göre 85 milyon dolar artış göstererek 2,62 milyar dolara ulaştı. Aynı ayda ihracat miktarı da ağustosa kıyasla 222 bin ton artışla 4,14 milyon tona yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) hazırladığı İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin 2024 Eylül ayı sonuçları açıklandı.

    Raporda, çalışma gün sayısının normale dönmesiyle temmuz ayında inşaat malzemesi sanayi ihracatının yükseldiği, ağustosta artışını sürdürdüğü ve eylülde de artmaya devam ettiği belirtiliyor. Böylece dış ticaret endeksleri üç aylık bir yükseliş trendi sergiledi.

    Türkiye İMSAD verilerine göre, sektör ihracatı eylülde 2,62 milyar dolara yükselerek ağustos ayına göre 85 milyon dolar arttı, ancak geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,7 azaldı. İhracat miktarı da ağustosa göre 222 bin ton artarak 4,14 milyon tona çıktı, ancak geçen yılın eylül ayının yüzde 1,2 altında kaldı.

    İTHALAT VERİLERİ

    Eylül ayında inşaat malzemesi ithalatı 941 milyon dolar olarak gerçekleşti ve geçen yılın eylül ayına göre yüzde 6,8 artış gösterdi. Miktar olarak ithalat 316 bin 577 ton seviyesinde gerçekleşti. İnşaat malzemesi sanayisinin ortalama yıllık ithalat birim fiyatı ise eylül ayında bir önceki aya göre artarak 2,97 dolar/kilograma yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YILLIK İHRACAT RAKAMLARI

    Eylül ayı itibarıyla yıllıklandırılmış inşaat malzemesi ihracatı 28,78 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 düşüşle yıllık bazda azalış gösterdi. Yıllıklandırılmış ihracat miktarı ise yüzde 1,9 azalarak 45,64 milyon tona ulaştı ve ortalama ihracat birim fiyatı 0,63 dolar/kilogram olarak kaydedildi.

    ALT ÜRÜN GRUPLARINDA FİYAT VE MİKTAR DEĞİŞİMLERİ

    Rapora göre, ihracat pazarlarındaki durgunluk farklı alt sektörleri farklı şekillerde etkiledi. Eylül ayında, 8 alt ürün grubunun 4’ünde yıllık bazda ortalama ihracat birim fiyatı düştü. Mineral, taş ve toprak ürünlerde yüzde 0,5; demir çelik ürünlerinde yüzde 1,6; metal bazlı ürünlerde yüzde 1,8; kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 4,2 azalma gözlendi. Elektrik malzemesi ve teçhizatlarında ise yıllık bazda ortalama fiyat yüzde 7,3 arttı.

    Ayrıca, demir çelik ürünlerinde yüzde 3,2; metal bazlı ürünlerde yüzde 1,8; mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 1,9 değer kaybı yaşandı. Buna karşılık, elektrik malzemesi ve teçhizatlarda ihracat değeri yüzde 4,4; kimyasal bazlı ürünlerde ise yüzde 4,1 arttı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow