hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnşaat malzemesi ihracatında yükseliş devam ediyor

    İnşaat malzemesi ihracatında yükseliş devam ediyor
    expand

    Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi'nin Eylül 2024 sonuçlarına göre, sektörün ihracatı eylülde ağustosa göre 85 milyon dolar artarak 2,62 milyar dolara ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çalışma gün sayısının normale dönmesiyle temmuz ayında yükselişe geçen ihracat, ağustos ve eylül aylarında da artışını sürdürdü. Eylül ayında ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7 oranında sınırlı bir düşüş kaydetti.

    İHRACAT MİKTARINDA ARTIŞ

    Eylül ayında inşaat malzemesi ihracatı, ağustosa göre 222 bin ton artışla 4,14 milyon tona yükseldi. Bu miktar, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,2 daha düşük gerçekleşti. Ortalama ihracat birim fiyatı yıllık bazda yüzde 0,5 artarak 0,63 dolar/kilogram seviyesine çıktı.

    İTHALAT MİKTARI VE DEĞERLERİ

    Eylül ayında inşaat malzemesi ithalatı 941 milyon dolar olurken, ithalat miktarı 316 bin 577 ton olarak gerçekleşti. Yıllık bazda ithalat yüzde 6,8 artış gösterirken, ithalat birim fiyatı 2,97 dolar/kilograma çıktı.

    YILLIK İHRACAT DEĞERİ

    Eylül ayı performansı doğrultusunda yıllık ihracat, 28,78 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 azaldı. Yıllık ihracat miktarı da yüzde 1,9 düşüşle 45,64 milyon ton oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ALT ÜRÜN GRUPLARINDAKİ FİYAT DEĞİŞİKLİKLERİ

    İhracat pazarındaki durağanlık, alt sektörlere farklı yansıdı. Yıllık bazda mineral, taş ve toprak ürünlerde yüzde 0,5; demir çelikte yüzde 1,6; metal bazlı ürünlerde yüzde 1,8; kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 4,2 birim fiyat düşüşleri görülürken, elektrik malzemeleri ve teçhizatında yüzde 7,3 artış yaşandı.

    Yıllık bazda ihracat miktarı, kimyasal ürünlerde yüzde 8,8 artarken, demir çelik ve mineral ürünlerde düşüş görüldü. Değer bazında elektrik malzemeleri yüzde 4,4, kimyasal bazlı ürünler ise yüzde 4,1 artış gösterirken, demir çelik ve metal bazlı ürünlerde düşüş yaşandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow