IMF’den Avrupa’ya uyarı! Faiz kararı öncesi son çıkış
IMF, Avrupa ve İngiltere’de merkez bankalarını faiz artırımları konusunda uyardı. I konut fiyatı düzeltmeleri konusunda uyardı. Fon, “Daha fazla finansal stresten tahvil getirilerindeki farklılaşmaya kadar uzanan potansiyel tehlikelere karşı dikkatli olunmalı.” değerlendirmesini yapıyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF), enflasyon risklerinin yetkililerin sıkılaştırmaya devam etme sorumluluğunu üstlendiğini söyledi. Buna rağmen, ABD'de başlayan ve Credit Suisse Group AG'yi felç eden son kargaşaya benzer şekilde daha fazla gerilimin ortaya çıkması ihtimaline karşı çevik kalmaları gerekecek.
IMF, "Euro bölgesi ve Birleşik Krallık'taki bankalar arasındaki rahat ortalama sermaye ve likidite tamponları bir yastık görevi görürken, son bankacılık sektörü sorunları likidite sıkıntılarının ve finansal stresin nasıl birdenbire su yüzüne çıkabileceğini gösteriyor. Başka bir stres dönemi, özellikle daha zayıf temellere sahip bankalar arasındaki tamponları aşındırabilir ve kredileri ve daha geniş finansal koşulları keskin bir şekilde sıkılaştırabilir." dedi.
ECB’NİN TOPLANTISI HAFTAYA
Değerlendirme, bölgenin politika yapıcılarının parasal sıkılaştırma döngülerinde ileri bir aşamada karşı karşıya kaldıkları tüm riskleri listeledi. IMF, dikkatli davranmalarını söylerken, özellikle Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz artırmaya devam etmesi konusunda da uyarıda bulundu. Önümüzdeki Perşembe için bir hamle sözü verildi.
Fon, "Yüksek ve potansiyel olarak beklenenden daha kalıcı olan temel enflasyon, çekirdek enflasyon açık bir şekilde merkez bankası enflasyon hedeflerine dönene kadar sıkı para politikası gerektiriyor. Enflasyon risklerine işaret eden bir başka faktör de, birçok Avrupa ekonomisindeki ekonomik durgunluğun, arka arkaya gelen şoklardan sonra tahmin edilenden daha da küçük olabileceğinin kanıtıdır." İfadelerini kullandı.
ENFLASYON HÂLÂ ÇOK YÜKSEK
IMF'nin Avrupa birimi başkanı Alfred Kammer, Bloomberg Television ile yaptığı bir röportajda rotayı tutmanın gerekliliğini vurguladı.
Kammer, "Enflasyonla mücadele ederken yapabileceğiniz en kötü şey, çok erken gevşemek veya çok erken ara vermektir, çünkü bu, ikinci bir sıkılaştırma girişimi gerektirecek ve bu da enflasyonu düşürme çabalarının maliyetini artıracaktır" dedi.
IMF, bir durgunluğun muhtemel olduğu ve tüketici fiyatlarının daha az acil olduğu Birleşik Krallık'ta İngiltere Merkez Bankası'nın da devam edebileceğini söyledi. Enflasyon beklentilerini sabit tutmak ve enflasyonu tekrar hedefe getirmek için para politikasının biraz daha sıkılaşmaya ihtiyacı olabilir, ancak enflasyona yönelik riskler artık daha dengeli.
NE KADAR DAHA FAİZ ARTIRIMI YAPILACAK?
IMF'nin ECB için mevcut görünümü, yüzde 3,75'e 75 baz puan daha artırım yapılmasını öngörüyor.
Raporda, "Euro bölgesinde politika faizlerinde daha fazla artışa ihtiyaç varken, gelişmekte olan Avrupa ekonomilerindeki merkez bankaları, reel faizlerin düşük, işgücü piyasalarının sıkı ve altta yatan enflasyon kalıcılığının yüksek olduğu yerlerde daha fazla sıkılaştırmaya hazır olmalıdır" denildi.
IMF, ECB'nin bilançosunu tasfiye ederek niceliksel sıkılaştırmaya devam edebilmesine rağmen, bunun da dikkatle yapılması gerektiği konusunda uyardı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2025 MTV ne kadar, zam mı geldi? Motorlu Taşıtlar Vergisi ne zaman yatırılır? MTV ÖDEME TARİHLERİ!
GSS prim borçları ne zaman silinecek, Meclis'ten geçti mi, ne zaman yürürlüğe girer? 2024 GSS PRİM BORCU AFFI!
ASGARİ ÜCRET 4. TOPLANTI TARİHİ! Asgari ücret toplantısı ne zaman, hangi tarihte? 7 milyon vatandaşı ilgilendiriyor! İşte zam senaryoları...
ASGARİ ÜCRET 2025 ZAM ORANLARI | Brüt - net Ocak 2025 asgari ücret ne kadar olacak, yüzde kaç zam gelecek? Asgari ücret ne zaman açıklanacak?
SON DAKİKA HABERİ | Süre daralıyor... Memurlar borçlanma ve izin için acele edin...