IMF'den ABD'ye kritik uyarı!
Uluslararası Para Fonu (IMF), geçtiğimiz hafta yayımladığı yıllık değerlendirme raporunda ABD'yi borç, bütçe açıkları ve ticaret engelleri konusunda sert bir şekilde eleştirdi. IMF, ABD ekonomisinin "olağanüstü performansını" övse de bazı kritik sorunların acil olarak ele alınması gerektiğini vurguladı.
Raporda, "Bütçe açığı çok büyük, bu da kamu borcu-GSYİH oranının sürekli artmasına neden oluyor. Ticaret kısıtlamalarının genişlemesi ve 2023 bankacılık krizinin vurguladığı kırılganlıkların yeterince ele alınmaması önemli riskler oluşturuyor" denildi. IMF, kronik açıkların 2032 yılına kadar borç-GSYİH oranının %140'a ulaşmasına yol açacağını ve bu durumun acilen ele alınması gerektiğini belirtti. ABD'nin tahminlerine göre, ulusal borç 2034 yılına kadar 56,9 trilyon dolara yükselecek.
Yüksek Faiz Oranları ve Mali İstikrar
Yüksek faiz oranlarının olduğu bir dönemde, Washington'ın borçlarını finanse etmek için yüksek borçlanma maliyetlerine katlanması gerektiği belirtildi. Wall Street'teki bazı önemli isimler de olası sonuçlar konusunda uyarılarda bulundu.
Vergi ve Harcama Önerileri
IMF, politika yapıcıların isteğe bağlı harcamalarda verimlilikler bulmasını ve dolaylı ve gelir vergilerini artırmasını önerdi. Ayrıca, borç tavanı tartışmalarının sona ermesi gerektiğini vurguladı. 2023 yılında Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki fonlama anlaşmazlıkları ABD'yi neredeyse temerrüde düşürmüştü.
Bankacılık Güvenliği ve Finansal İstikrar
Raporda, "Bunlar ABD ve küresel ekonomi için tamamen önlenebilir sistemik riskler yaratıyor. Bir kez ödenekler onaylandığında, karşılık gelen alanın otomatik olarak borç tavanına eklenmesini sağlamak için kurumsal değişiklikler yapılmalıdır" denildi. Ayrıca, 2023'teki kısa süreli kriz sırasında Silicon Valley Bank'ın iflasıyla tetiklenen ABD bankacılık güvenliğini güçlendirme konusunda "somut eylemler eksik kaldı." ABD, daha sıkı banka denetimleri uygulamalı ve sigortasız mevduat havuzunu azaltmalıdır, dedi IMF.
Basel III ve Bankacılık Düzenlemeleri
IMF, ABD'nin Basel III düzenleyici anlaşmasını uygulaması gerektiğini öne sürdü. Bu düzenleme, JPMorgan Chase, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi büyük bankalara daha büyük likidite gereksinimleri getirecek. Ancak bankalar, bunun yatırım yapma yeteneklerini azaltacağını savunuyor.
Ticaret Engelleri ve Korumacı Politikalar
IMF, Washington'ın giderek artan korumacı ticaret yaklaşımının ABD ve küresel büyüme için bir risk oluşturduğunu belirtti. Bu eleştiri, Başkan Biden'ın Çin'den belirli ileri üretim ürünlerine yeni tarifeler getirmesinden kısa süre sonra geldi. Ancak, uygulama eski Başkan Trump'ın Pekin ile başlattığı ticaret savaşına kadar uzanıyor. Cumhuriyetçi aday yeniden Beyaz Saray'ı kazanırsa, tüm ithalatlara evrensel tarifeler uygulayacağını vaat etti. Ekonomistler bu durumu büyük ölçüde enflasyonist olarak değerlendiriyor.
IMF, "ABD, serbest ticarete engelleri kaldırmalı ve bunun yerine işçi eğitimi, çıraklık ve altyapı yatırımları yoluyla rekabet gücünü artırmaya çalışmalıdır" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Konut Destekleri: Hangi Durumda Hangi Destekten Yararlanabilirsiniz?
Trump’ın İkinci Dönemi: Ekonomi ve Piyasalar Ne Bekliyor? | Son Dakika
ÇILGIN SAYISAL LOTO SONUÇLARI AÇIKLANDI 18 OCAK 2025 | Çılgın Sayısal Loto sonuçları nasıl öğrenilir? Milli Piyango Online sonuç sorgulama!
SON DAKİKA HABERİ | Kademeli emeklilik çıkacak mı? Uzman isimden dikkat çeken açıklama...
SON DAKİKA EMEKLİ ZAMMI HABERİ | Milyonlarca emeklinin beklediği haber! Zamlı emekli maaşları ve maaş farkları ne zaman yatacak?