ILO’dan deprem sonrası istihdam mesajı: İşgücü de dönüşecek
Türkiye deprem felaketinin ardından yaralarını sarmaya çalışıyor. 13 milyondan fazla insanın yaşadığı bölgede geride kalanlar için artık yeni bir yaşam mücadelesi başlıyor.
Bölgeden göç edenlerin yanında, yaşadıkları şehirden ayrılmak istemeyen çok sayıda kişi için daha umutlu bir gelecek oluşturabilmek son derece önemli. Bu anlamda Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) de bölgede hükümetle koordineli çalışmalara başladı.
ILO Avrupa ve Orta Asya Direktör Yardımcısı Maurizio Bussi, ILO çatısı altında krizlerde ve kriz sonrasında en uygun işlerin belirlenmesine ilişkin programın direktörlüğünü üstleniyor. Bölgedeki deprem felaketinin etkilerini Hürriyet’e değerlendiren Bussi, bölgeyle ilgili bir rapor hazırlığında olduklarını ve gelecek haftalarda bu raporun tamamlanacağını belirtti.
AFET ETKİSİ
Depremin çok sayıda sektörü, işçiyi ve ekonominin genelini etkileyeceğini vurgulayan Bussi, “Deprem felaketi işgücü piyasası açısından dünyadaki diğer afetlerle benzer etkileri gösteriyor. Gelirlerini kaybeden işçiler ve üretimlerini durdurmak zorunda kalan işletmeler açısından çok ciddi etkiler söz konusu. Ancak bu durumun yarattığı risklerin yanında birtakım fırsatlar da var” dedi. Bussi, afet sonrası deneyimin özellikle Asya’daki seller ve tsunamilerle uzun bir liste haline geldiğini belirtti. “İnsanlar ailesinin ya da tanıdıklarının bir kısmını kaybetmenin yanında gelir kayıpları yaşıyor. İşyerlerinde yaşanan fiziksel zarar, tedarik zincirini de olumsuz etkiliyor” diyen Bussi, 10 il için ise şu öngörüleri paylaştı:
ÇOCUK İŞÇİ RİSKİ
“Depremden etkilenen bölge Türkiye ekonomisi için önemli bir yere sahip. Bu anlamda çok sayıda sektöre, işçiye ve ekonominin geneline bir bedeli olacaktır. Ancak bölgedeki çok sayıda tarım işçisi için inşaat ve altyapı süreci yeni mesleki beceriler kazandırabilir. En büyük risk ise çocuk işçilerin artması. Gelir kaybı yaşayan aileler, kendi ekonomilerine yardımcı olması nedeniyle çocukları eğitim hayatından uzaklaştırmak isteyebilir. Türkiye son dönemde bu konuda pozitif anlamda önemli adımlar attı ancak afetler bu süreçleri olumsuz etkileyebilir.”
Deprem BÖLGESİ ANALİZİ
- ILO, bölge özelinde yaptığı çalışmayla felaketin işgücü piyasasına etkilerini analiz ederek, iş kaybının daha çok hangi alanlarda olduğunu, sosyal anlamda ne tür önlemler alınabileceğini, en çok etkilenen sektörleri ve yeniden inşa için fırsatların ne olduğunu analiz etmeyi planlıyor. Maurizio Bussi, “Afetten etkilenen insanlar için gelir elde edebilecekleri bir normallik nasıl sağlanabilir bu konular üzerinde çalışıyoruz. Bu en azından onların geleceğe bir miktar daha umutlu bakmalarını sağlayabilir” dedi.
ESNAFA KONTEYNER ÇARŞI
- Depremzedeler için çok sayıda kurum da istihdam seferberliği başlattı. İşe alım sürecinde depremzedelere öncelik verilmesinin yanında bazı projelerde gençlere de öncelik veriliyor. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de 300 binden fazla esnafın bulunduğu bölgede özellikle küçük esnafın zarar gördüğünü vurgulayarak, “Esnaflar, konteyner çarşı kurulup hayatın normale dönmesini istiyor. İnsanlar ilk anın endişesiyle gidiyorlar ama döneceklerdir. Çünkü aileleri, bir parçaları orada” diye konuştu.
Kaynak: Hurriyet.com.tr/Gamze Şener
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KONUT KREDİSİ | Ev sahibi olmak isteyenler dikkat! Kredili satışlarda büyük artış...
HABER || Asgari ücret ne kadar olacak? Uzman isimlerden 3 farklı tahmin
Amazon’dan flaş Türkiye kararı! Artık bu 1500 parça Sivas, Yozgat, Tokat ve Kayseri'de üretilecek...
IBAN UYARISI! Para Gönderirken Bu Hataya Düşmeyin! Hesabınızdaki Tüm Bakiyeyi Kaybedebilirsiniz
Bakanlık taklit ve tağşiş listesini güncelledi! 2 markada domuz eti tespit edildi...