hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    IIRA'dan, Türkiye'nin kredi notları açıklaması

    IIRAdan, Türkiyenin kredi notları açıklaması
    expand

    İslami Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu'ndan (IIRA) yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin yabancı ve yerel para cinsinden uzun ve kısa vadeli kredi notları "BB+/A3" olarak teyit edildi. Kredi notunun görünümü "durağan" olarak devam edecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IIRA, Türkiye ekonomisinin yeniden dengelenmesi, cari açıktaki kayda değer düşüş ve mali konsolidasyon girişimlerinin yanı sıra, Türkiye'nin borçlarının GSYH'ye oranla daha düşük seviyede olmasının kredi notlarını desteklediğini belirtti.

    Rezervlerdeki kayda değer iyileşmeye rağmen, kısa vadeli dış borçların rezerv karşılama oranının düşük kalmaya devam ettiği ve enflasyonun hala yüksek seviyede olduğu ifade edildi. IIRA, bu durumun önümüzdeki 18 ayda değişmesinin beklendiğini vurguladı.

    GSYH BÜYÜMESİ VE İÇ TALEP

    2022 yılındaki %5,5'ten 2023'te %4,5'e yavaşlayan GSYH büyümesinin, iç talepte beklenen yavaşlama ve mali ihtiyatlılığın etkisiyle ılımlı bir seyir izlemesi bekleniyor. Daha iyi turizm beklentisi ve gelişen ticaret dengesi sayesinde net ihracattan gelen olumlu ivme bu durumu dengeleyecek.

    ENFLASYON BEKLENTİLERİ

    Yurt içi talebin güçlü seyretmesi nedeniyle yıllık enflasyonun 2024 yılında %45 civarında oluşması bekleniyor. Artan petrol fiyatları, iç talebin TCMB beklentilerine göre daha dirençli olması, kiralardaki %25'lik tavanın kaldırılma ihtimali, elektrik ve doğal gazda yaşanacak olası fiyat artışlarının enflasyon üzerinde baskı yaratabileceği ifade edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TCMB'NİN POLİTİKA FAİZLERİ

    TCMB'nin yılın geri kalanında faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor. Temel enflasyon gidişatındaki keskin düşüşün TCMB'nin 2025 yıl sonu %14 tahminine ulaşmayı hızlandırabileceği ve döviz rezervlerinde son dönemde görülen iyileşmenin devam etmesi durumunda notun artırılabileceği belirtildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow