hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HSBC'den dikkat çeken Türkiye analizi

    HSBCden dikkat çeken Türkiye analizi
    expand

    HSBC, Türkiye’de faiz indirimlerine yönelik yaptığı değerlendirmede, "Bu yıl için hala parasal gevşeme beklemiyoruz, ancak 2025'te faiz indirimlerinin önden yüklenmesini bekliyoruz" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HSBC’nin yayımladığı son raporda, Türkiye’ye ilişkin değerlendirmelere yer verilerek, "2025 sonunda politika faizinin yüzde 30 olmasını öngörmeye devam ediyoruz" denildi.

    Raporda ayrıca, "Kademeli bir makroekonomik ayarlamanın 2025 yılı için en olası senaryo olduğunu düşünüyoruz. Mali konsolidasyonun fiyat baskılarını kontrol altına alması beklenirken, genel görünümün belirsiz olduğunu belirtmekte fayda var" denildi.

    "Enflasyon 2025 sonuna kadar yüzde 30'un altına iner"

    HSBC, Türkiye’de büyümenin yüzde 3 civarında kalacağını, enflasyonun ise 2025 sonuna kadar yüzde 30’un altına ineceğini tahmin etti.

    Raporda, "Haziran 2023'ten bu yana uygulanan parasal sıkılaştırma ve diğer istikrar tedbirleri Türk ekonomisini daha güçlü bir zemine oturttu. Enflasyon ve dış açık, yavaş da olsa düzeliyor, yatırımcı duyarlılığı güçlendi ve Merkez Bankası rezerv biriktirme sürecine devam etti" ifadeleri yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Makroekonomik riskler ele alınırken, politika yapıcıların Türkiye ekonomisinin arz yönlü zorluklarına odaklanacakları belirtildi. Orta Vadeli Program’da Ar-Ge yatırımları, ithalat bağımlılığının azaltılması, işgücü piyasası reformları ve vergi adaleti gibi alanlara vurgu yapıldığı belirtildi.

    2025 için büyüme beklentisi HSBC, bu yıl ve 2025’te Türkiye ekonomisinin büyümesinin yüzde 3 civarında olacağını öngördü. Ayrıca, yıl sonuna kadar kademeli bir dezenflasyonun beklendiğini ve 2025 sonunda manşet enflasyonun yüzde 28 seviyelerine gerileyeceğini tahmin etti.

    Raporda, faiz indirimlerinin 2025'in ilk yarısında ağırlık kazanacağı, dış dengelerde ise iyileşmelerin devam ettiği belirtildi. Ayrıca, cari açığın bu yıl ve gelecek yıl GSYH'nin yüzde 2’si civarında kalmasının beklendiği vurgulandı.

    Finansal sonuçların bu yıl daha iyi seyrettiği ve mali konsolidasyonun enflasyonla mücadeleye destek olacağına değinilen raporda, Türkiye ekonomisinin sert inişten kaçınacağı öngörüldü.

    "2025'te yumuşak iniş bekleniyor"

    HSBC, politika ortamının öngörülebilir kalmaya devam edeceğini ve Türkiye ekonomisi için 2025'te yumuşak bir iniş öngördüğünü ifade etti. Ayrıca, büyümenin yüzde 3 civarında kalacağını, enflasyonun yüzde 30’un altına ineceğini ve sermaye girişlerinin güçlü kalmaya devam edeceğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak raporda, petrol fiyatlarındaki artış, küresel talepteki düşüş ve jeopolitik risklerin ödemeler dengesi üzerindeki baskıları artırabileceği, enflasyonun ise beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceği uyarısında bulunuldu.

    Son olarak, raporda ekonominin son çeyrekte de sert inişten kaçınacağı, ancak büyümenin zayıfladığına dair işaretler olduğu kaydedildi. Temmuz-Ağustos döneminde imalat PMI verilerinin zayıfladığı ve hanehalkı güveninin de olumsuz etkilendiği ifade edildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow