hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HSBC Global, Türkiye için üçüncü çeyrek tahminini revize etti

    HSBC Global, Türkiye için üçüncü çeyrek tahminini revize etti
    expand

    HSBC Global, Türkiye ekonomisine ilişkin 2024 yılı üçüncü çeyrek finansal performans tahminlerini içeren bir rapor yayımladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rapora göre, banka dışı toplam net kârın çeyreklik bazda yüzde 36 artması öngörülürken, bankaların kârlarında çeyreklik bazda yüzde 11, yıllık bazda ise yüzde 43 oranında bir düşüş bekleniyor. HSBC Global, havacılık, otomotiv, perakende ve telekomünikasyon sektörlerinde bazı şirketlerin daha iyi performans göstereceğini belirtti.

    Raporda, banka dışı şirketlerin IAS29 kapsamında 2. çeyrek kârı dikkate alındığında, çeyreklik bazda yüzde 36 artış bekleniyor. Bununla birlikte, USD veya EUR cinsinden işlevsel para birimi kullanan şirketler hariç tutulduğunda, bu artışın yalnızca yüzde 10 olacağı ifade ediliyor. Yavaşlayan iç talep, istikrarlı döviz kurları ve ihracatçılar için yüksek enflasyon gibi unsurların kârlılık üzerinde baskı yarattığı belirtiliyor. 2023'ten gelen yüksek baz etkisi ve enflasyon muhasebesi uygulamasının da şirket kârlarını olumsuz etkilediği kaydediliyor.

    Sektörel performansa ilişkin olarak, HSBC Global, havacılık, otomotiv, perakende ve telekomünikasyon sektörlerinde bazı şirketlerin daha güçlü performans göstereceğini öngörüyor. Gıda perakendecilerinin ise güçlü reel büyüme oranları kaydetmesi beklenirken, yüksek işletme giderleri nedeniyle kâr marjlarında baskının devam edeceği belirtiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bankalar için ise üçüncü çeyreğin net faiz marjı (NIM) açısından bir dönüm noktası olabileceği vurgulanıyor. Kredi mevduat marjlarındaki iyileşme ve TÜFE bağlantılı gelirlerdeki artışların bankaların kârlılığına olumlu katkı yapması beklenirken, bankaların toptan fonlama yapısındaki değişimler nedeniyle NIM ve net faiz gelirlerindeki iyileşmenin önceki tahminlerin altında kalabileceği ifade ediliyor.

    HSBC Global, maaş ayarlamaları ve artan karşılık giderlerinin üst düzey büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. Vakıfbank'ın değişken faizli kredilerindeki artıştan fayda sağlayabileceği, Garanti Bankası’nın ise TÜFE bağlantılı gelirlerle desteklenen güçlü bir büyüme kaydetmesinin beklendiği belirtiliyor. Diğer bankaların ise net faiz gelirlerindeki baskı nedeniyle çeyreklik bazda yüzde 18-25 arasında düşüş gösterebileceği öngörülüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow