hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Haziran ayı küresel petrol verileri belli oldu

    Haziran ayı küresel petrol verileri belli oldu
    expand

    Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Mayıs ayı petrol piyasası raporuna göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) ham petrol üretimi, haziran ayında bir önceki aya kıyasla günlük 150 bin varil azalarak 27 milyon 60 bin varil seviyesine geriledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu dönemde, ham petrol dışındaki diğer konvansiyonel olmayan OPEC üretimi günlük 5 milyon 580 bin varil olarak kaydedildi. Böylece OPEC'in toplam petrol üretimi, geçen ay günlük 32 milyon 640 bin varil olarak gerçekleşti ve bir önceki aya göre günlük 130 bin varil azaldı.

    OPEC dışı ülkelerin günlük petrol üretimi ise haziran ayında günlük 280 bin varil artarak 70 milyon 260 bin varile yükseldi.

    Sonuç olarak, küresel petrol üretimi, haziran ayında bir önceki aya göre günlük yaklaşık 150 bin varil artarak 102 milyon 900 bin varile ulaştı. Raporda, bu artışta Brezilya, Kanada ve Kazakistan'daki petrol sahalarında yapılan bakım çalışmalarının ardından üretimin toparlanmasının etkili olduğu belirtildi.

    KÜRESEL PETROL TALEBİ TAHMİNİ 103 MİLYON VARİL

    IEA raporuna göre, küresel petrol talebinin bu yıl günlük 974 bin varil artarak yaklaşık 103 milyon 630 bin varile ulaşması bekleniyor. Bu tahmin, geçen ayki raporda öngörülen günlük 962 bin varil artıştan daha yüksek.

    Bu yıl talepteki artışın büyük ölçüde OECD dışı ülkelerden gelmesi beklenirken, zayıf ekonomik büyüme, artan verimlilik ve elektrikli araçlara yönelimin talebi olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OECD dışı ülkelerde talebin bu yıl günlük 1 milyon 67 bin varil artarak 57 milyon 506 bin varile ulaşacağı öngörülüyor. OECD ülkelerinde ise petrol talebinin bu yıl günlük 93 bin varil azalışla 45 milyon 557 bin varil olması bekleniyor.

    Küresel petrol talebinin gelecek yıl ise bu yıla kıyasla günlük 979 bin varil artışla yaklaşık 104 milyon 41 bin varile ulaşacağı tahmin ediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow