hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hava yolu şirketlerinin toparlanma ivmesi devam ediyor

    Hava yolu şirketlerinin toparlanma ivmesi devam ediyor
    expand

    2021 yılı sonunda yatırım yapılabilir kredi notuna sahip hava yollarının oranı yüzde 25 iken, 2024 yılı Haziran ayında bu oran yüzde 35’e yükseldi. Havacılık sektörü, Covid-19 salgını sırasında yaşanan finansal zorlukların ardından kredi notlarını kademeli olarak artırarak toparlanma sürecini sürdürüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Salgının zirve yaptığı Nisan 2020'de, dünya genelinde ticari hava taşımacılığı filolarının büyük bir kısmı sınırların kapanması ve karantina önlemleri nedeniyle yere indirildi. Bazı hava yolu şirketleri iflastan kaçınmak için kamu desteği alırken, bir milyondan fazla kişi sektörde işini kaybetti. Hava yolcu trafiği, 1950'lerden beri kaydedilen en büyük düşüşü yaşadı.

    2020 yılında, havacılık sektörünün toplam yolcu gelirleri yüzde 69 azalarak 159 milyar avroya gerilerken, net zarar 106 milyar avroya ulaştı. Ancak, 2024 yılı itibarıyla yatırım yapılabilir kredi notuna sahip hava yollarının oranı yüzde 35’e çıkarak sektörde toparlanma sinyalleri verdi.

    Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerine göre, kredi derecelendirme kuruluşları S&P, Moody's ve Fitch tarafından yapılan uzun vadeli temerrüt notları analizi, yaklaşık 40 hava yolu şirketinin yüzde 35'inin yatırım yapılabilir notlara sahip olduğunu gösteriyor. Ancak bu oran, 2019 yılı sonunda gözlemlenen yüzde 41'lik seviyenin gerisinde kalıyor.

    Salgın sırasında hava yolları borçlanma zorunluluğuyla karşı karşıya kaldı ve bu durum, kredi notlarının düşmesine neden oldu. Artan faiz oranları ile bu senaryo daha da zorlaştı. Ancak son dönemde kredi notları iyileşirken, sektörün mali yapısında da düzelmeler görülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2023 yılına yönelik mali değerlendirmeler, sektörün borç seviyelerinin 2019’a kıyasla az da olsa gerilediğini ve net borç/FAVÖK oranının 3,8 olarak gerçekleştiğini gösteriyor. Bununla birlikte, azalan borç seviyelerine rağmen yüksek faiz oranlarının, hava yolu şirketlerinin borç servis maliyetlerini yükselteceği öngörülüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow