hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gri liste ne zaman açıklanacak? Türkiye gri listeden çıkacak mı? Piyasaların gözü bu açıklamada!

    Gri liste ne zaman açıklanacak Türkiye gri listeden çıkacak mı Piyasaların gözü bu açıklamada
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından belirlenen gri listeden çıkışıyla ilgili detaylar gündemde yer alıyor. Haziran ayında gerçekleştirilecek denetimlerin ardından Türkiye'nin gri listeden çıkıp çıkmayacağı merak ediliyor. Türkiye'nin, mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden gri listeden çıkıp çıkmayacağına ilişkin karar tarihi belli oldu. Peki, Gri liste nedir, ne zaman açıklanacak? Türkiye gri listeden çıktı mı? İşte o saat...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından 3 yılda bir açıklanan gri liste için geri sayım başladı. G-7 ülkelerince kara para aklamanın uluslararası alanda önlenmesi amacıyla OECD bünyesinde kurulan FATF, 2021’de Türkiye’yi gri listeye almıştı. Ülkelerin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF, bu hafta Türkiye'nin de içinde bulunduğu gri liste kararını açıklayacak. Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF, gri listeyi bu hafta yeniden güncelleyecek.

    GRİ LİSTE NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

    Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Başkanı Raja Kumar, 28 Haziran'da TSI 12.00'de Genel Kurul sonuçlarını açıklamak üzere basın toplantısı düzenleyecek. Türkiye'nin gri listeden çıkma durumu da toplantı sonucunda belli olmuş olacak. Gri liste ne zaman açıklanacak Türkiye gri listeden çıkacak mı Piyasaların gözü bu açıklamadaTÜRKİYE GRİ LİSTEDEN ÇIKTI MI?

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin FATF'in gri listesinden çıkış sürecinde son aşamaya geldiğini ve teknik çalışmaların başarıyla tamamlandığını belirtti. Bakan Şimşek, haziran ayında yapılacak yerinde denetimlerin ardından, gri listeden çıkma sürecinin tamamlanmasını beklediklerini açıkladı​. Türkiye, ilerleyen süreçte 40 standardın 39'u ile uyum sağladı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MEHMET ŞİMŞEK'TEN "BAŞARDIK" PAYLAŞIMI

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in X hesabından "Başardık" şeklinde bir mesaj paylaşması gri listeden çıkmamız olarak yorumlandı.

    GRİ LİSTE NEDİR, GRİ LİSTEDEN ÇIKMAK NEDEN ÖNEMLİ?

    Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından küresel düzeyde kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yetersiz kalan ülkeleri belirlemek amacıyla oluşturulan listeye “gri liste” denir. FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele eden uluslararası bir kuruluştur. Gri listeye alınan ülkeler, bu suçlarla mücadeleye yönelik yeterli önlemler almadıkları düşünülen, ancak tamamen uyumsuz olmayan ülkelerdir. Gri listeye alınmak, bir ülkenin finansal sistemi için ciddi riskler taşır, ancak gerekli reformlar yapıldığında ve FATF kriterlerine uyum sağlandığında bu listeden çıkmak mümkündür. Uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı yasal düzenlemeler nedeniyle gri listedeki ülkelere yatırım yapamıyor. Gri listeden çıkış halinde bu fonların Türkiye'ye yatırım yapabilmeleri mümkün olacak.

    GRİ LİSTEDE YER ALAN ÜLKELER

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bulgaristan

    Burkina Faso

    Kamerun

    Hırvatistan

    Demokratik Kongo Cumhuriyeti

    Haiti

    Jamaika

    Kenya

    Mali

    Mozambik

    Namibya

    Nijerya

    Filipinler

    Senegal

    Güney Afrika

    Güney Sudan

    Suriye

    Tanzanya

    Vietnam

    Yemen

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow