hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Üzümde Manisa-İzmir kavgası

    Üzümde Manisa-İzmir kavgası
    expand

    Üzümde Türkiye'nin üretim ve ihracat merkezi olan Manisa ile İzmir'in arası kurulacak yeni bir borsa nedeniyle açıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzmir Ticaret Borsası Başkanı Tuğrul Yemişçi,  ihracatçının ve aracı kurumların bulunmadığı bir yerde borsacılıktan söz edilemeyeceğini belirterek Manisa'da bir korbey (işlem salonu) kurulması çalışmalarını hayretle izlediğini kaydetti.   
     
    Manisa Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar ise aracısız satışların üreticiye olumlu yansıyacağını ve üzümün gerçek değerini bulacağını ifade etti.
     
    İTB'den sert tepki
     
    İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi, 14 kasım 2005'te Manisa Ticaret Borsası'nda 'üzüm korbeyi' kurulacağını açıklayan  Manisa Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Arif Koşar'a sert tepki gösterdi.
     

     
    KORBEY NEDİR?
    Korbey, borsalarda alım ve satım işlemlerinin yüz yüze sesli olarak yapılabilmesi için tarafların bir araya geldikleri altıgen çukur alana verilen ad.
    Korbey'de, belirlenen işlem saatlerinde borsa üyeleri bir araya gelerek, müşterilerden gelen emirleri söz konusu yerdeki işlemcilere iletir. İşlemciler ise aldıkları emirleri sözlü veya el kol hareketleriyle açıklarlar veya almak ya da satmak isteyen diğer üyelerin emirlerini kabul ederek işlemi gerçekleştirirler.
    MTB'nda halihazırda 60 bin ton üzüm işleminin yapıldığını ve bu nedenle yeni oluşuma anlam veremediğini söyleyen Yemişçi, İzmir düşmanlığı yapıldığını ileri sürdü.
     
    "İhracatçının ve aracı kurumların olmadığı bir yerde borsacılıktan söz edilemez" diyen Yemişçi, MTB'yi üzüm borsası merkezi haline getirme çalışmalarının yanlış olduğunu söyledi.
     
    "Borsa değil, pazar olur"
     
    Yemişçi, 'korbey' olarak adlandırılan sistemin yarım yüzyıl önce terkedilen demode bir sistem olduğunu belirterek, "Renkli televizyon varken siyah beyazı yeni keşfediyorlar" diye konuştu.
     
    İhracatçının ve aracı kurumların bulunmadığı bir yerde borsacılıktan söz edilemeyeceğini belirten Yemişçi, şunları söyledi:
     
    "Orası olsa olsa pazar olur. Kendi ilçe borsalarını hiçe sayarak kamuoyunu meşgul etme düşüncesine bir anlam veremiyorum. Yıllardır açık olan ama işlevselliği tartışılan üzüm piyasalarını, yeni bir borsa açılıyormuş gibi lanse ederek kamuoyunu yanıltıyorlar. İki borsa arasındaki ilişkilere zarar verecek haksız rekabet çalışmaları yapılıyor. Üyelerimizi de Manisa'ya çekebilmek için kulis çalışması yapıyorlar. Biz de bunları hayretle izliyoruz."
     
    "Fiyat tek bir yerde belirlenir"
     
     
    MANİSALI NE DİYOR?
    Manisa Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar:
    "Yıllık 250 milyon dolarlık üzüm alışverişinin Manisa korbeyinde yapılacak olması ticari ve sosyal açıdan büyük canlılık getirecek. Türkiye'de üretilen 240 bin ton çekirdeksiz kuru üzümün 200 bin tonunu üreten Manisa artık kendi üzümünü kendi borsasında satacak. Tariş Üzüm Birliği mevsimin ilk üzümünün Manisa Borsası'nda satılacağı sözünü verdi. Korbey binamız hazırlanıyor. 14 kasıma yetiştirilecek. Öncelikle borsamızı oturtacağız. Daha sonra Salihli, Akhisar, Alaşehir ve Salihli borsalarına da elektronik panolarımızı koyup oralarda da alım satım yapılmasını sağlayacağız."
     
    Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman: "Üzümün kaynağı Manisa'dır. Üzümün Manisa'da satılmasını yıllardır arzuluyorduk. Aracısız satışlar üreticimize olumlu yansıyacak ve üzüm gerçek değerini bulacaktır."
     
    Manisa Esnaf Odaları Birlik Başkanı Hasan Geriter: "Üzüm üreticisi ve tüccardaki hareket siftah yapamayan esnafı olumlu yönde etkileyecek. Çiftçimizin yüzü gülecek ki çıkıp pazara alışveriş yapsın. Alışveriş yapınca da esnafın yüzü gülecek."
    "Manisa üzümüne İzmir damgası vuruluyor" şikayetine de yanıt veren Yemişçi, bölgede yetişen üzümlerin dünya tarafından İzmir üzümü olarak tanındığını, bunun da İzmir'in ihracat limanı olmasından kaynaklandığını belirtti.
     
    Manisa ile İzmir'in birbirine düşürülmesine karşı olduğunu vurgulayan Yemişçi, hiçbir ürünün iki ayrı yerde iki ayrı fiyatının belirlenemeyeceğini belirterek, şöyle konuştu:

    "Fiyatı bir borsa belirler. Biz malı üreticiden alıp fiyatı belirleyeceğiz. Biz elektronik borsacılık ve lisanslı depoculuk projelerini yürütüyoruz. Dünya borsaları ile irtibat halindeyiz. Manisa'yı hiçbir zaman ezmedik. Manisa İzmir'in banliyosu gibi. Alıp veremediğimiz birşey yok."
     
    İhracatçı üretici çekişmesi 
     
    Üzümde İzmir-Manisa kavgası yaşanırken, diğer bir çekişme de kuru üzüm ihracatçıları ile üreticiler arasında yaşanıyor. Çekirdeksiz kuru üzüm üreticilerinin ürünlerini fiyat yükseltmek için satmaya yanaşmaması ihracatçıların tepkisine neden oluyor.
     
    İhracatçılar pazarı İran üzümünün ele geçirmeye başladığını savunurken, üreticiler da ihracatçıları 'ayak oyunu' yapmakla suçluyor.
     
    Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Erdinç Kapkaç, ziraat Odaları ve kooperatiflerin üreticiye üzümü satmamaları yönünde propaganda yaptığını ve bu kampanyanın etkisiyle ihraç edilecek üzüm bulunamadığını, fiyatların da yükseldiğini söyledi.
     
    Baz alınan kilogram fiyatı sezon başında 1.10 YTL olan çekirdeksiz kuru üzümün fiyatının 1.30 YTL'ye çıktığını kaydeden Kapkaç, Türk üzümünün pazarının büyük kısmını İran üzümüne kaptırdığına işaret etti.
     
    "Alıcı sıkıntısı olmaz"

    Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman ise, Karadeniz'deki fındık üreticilerinin daha önce denediği bir yöntemi bu yıl ilk kez Ege'de üzüm için denediklerini ifade etti.
     
    Üreticiye, ürünlerini emanete vermemelerini ve zorunlu olmadıkça ürün satmamalarını önerdiklerini kaydeden Sorman, depo desteği de sağladıklarını kaydetti. 
     
    İhracatçının üreticinin elindeki ürünü ucuza almak için ''ayak oyunu yaptığını'' iddia eden Sorman, dünyanın en kaliteli üzümü olması nedeniyle Türk üzümünün alıcı sıkıntısı yaşamayacağını söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow