Türkiye'ye gaz akışı sürdü
Rusya'nın batı hattından doğalgaz arzının kesilmesinin ardından bugün itibariyle Türkiye'ye, Mavi Akım'dan 45 milyon metreküp, İran'dan 12 milyon metreküp, Azerbaycan'dan da 15 milyon metreküp gaz akışı sağlandı.
Rusya-Ukranya arasındaki gaz anlaşmazlığının ardından Batı hattındaki kesintiyle birlikte, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, sistemin işleyişine dönük gereken tedbirleri alırken, gaz akışında mevcut durum itibariyle bir sıkıntı olmadığı belirtiliyor.
Batı hattından gelen gazın kesilmesiyle Mavi Akım'dan ek gaz akışıyla takviye sağlanması öngörülürken, söz konusu hattan bugün 45 milyon metreküplük bir akış sağlandı.
İran'dan gelen doğalgaz akışı ise günlük 12 milyon metreküp olarak gerçekleşirken, Azerbaycan'dan da 15 milyon metreküplük bir akış sağlandı.
Öte yandan, Nijerya'dan ilk etapta toplam 400 milyon metreküplük 4 LNG kargosunun gelmesi ve sisteme takviye sağlaması bekleniyor. Toplam kapasitesi 1,5 milyar metreküp olan Silivri doğal gaz deposundan ise 15 milyon metreküplük doğalgaz, sisteme ilave edildi.
Öte yandan, santrallerde ikincil yakıta geçilmesi ve hava koşullarındaki düzelme ile doğalgazdaki tüketim günlük 130 milyon metreküpten 107 milyon metreküpe geriledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, mevcut durumda herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını ifade ederken, İran'dan ek gaz talebine ve Mavi Akım'dan 48 milyon metreküplük tam kapasite kullanımına gerek kalmadığını ifade ediyorlar.
Elektrik santrallerinde bir arıza olmaması ve LNG kargolarının da zamanında gelmesi durumunda mevcut gaz arzı ile Türkiye'nin "kışı sorunsuz çıkarabileceğini" kaydeden yetkililer, İran'dan gaz akışında ise bir sıkıntı olmadığını, bir kesinti beklemediklerini dile getirdiler.
Spot piyasadan alınacak LNG kargoları ile de doğalgazdaki sıkıntının telafi edilebileceğine dikkati çeken yetkililer, bu nedenle şu an için BOTAŞ'ın kesintili tarifesinden doğalgaz alan otoprodüktörlerde bir kesintiye gidilmesinin söz konusu olmadığını bildirdiler.
Enerji Bakanlığı yetkilileri, Yunanistan'a gaz akışında ise basınç dengesizliği olması nedeniyle arzın zaman zaman günlük 2 milyon metreküpün altına düştüğünü kaydettiler.