hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Türkiye, İran'a 2 milyardan fazla ihracat yapacak"

    Türkiye, İrana 2 milyardan fazla ihracat yapacak
    expand

    Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin ilk kez bu yıl İran'a 2 milyardan fazla ihracat yapacağını ve İran'la ortak ticaret hacminin 2011 yılına kadar 20 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çeşitli temaslar ve Türkiye-İran Ekonomik İşbirliği semineri için 120 kişilik heyetle dün Tahran'a giden Tüzmen, bugün ilk olarak, aynı zamanda Türkiye-İran Karma Ekonomik Konsey Eşbaşkanı da olan Dışişleri Bakanı Mutteki ile görüştü.
     
    Bakan Tüzmen, görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ile İran arasındaki ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi için çalışmaların bütün alanlarda devam ettiğini belirtti.

    İki ülkenin ortak ticaret hacminin 2002 yılında yaklaşık 2 milyar dolar civarında olduğunu ifade eden Tüzmen, bu rakamın 2007 yılında 8 milyar doları aştığını, Türkiye'nin İran'a ihracatının da 1.4 milyar dolardan bu yıl sonunda 2.5 milyar dolar düzeyine çıkmasını beklediklerini kaydetti.

    "2011 yılına kadar ortak ticaret hacmini yaklaşık 20 milyar dolar düzeyine getirmeyi amaçlıyoruz" diyen Tüzmen, "Bu rakamın en az 7 milyar dolarının Türkiye'nin ihracat hanesine yazılması için çalışıyoruz" diye konuştu.
     
    Türk bankaları İran yolunda
     
    Bankacılık ve diğer alanlarda yapılan çalışmalara da değindiklerini ifade eden Tüzmen, Mutteki ile görüşmesinde bankacılık alanında açılımlar yapılması gerektiğini karşı tarafa ilettiğini belirtti.

    Tüzmen, Türk bankalarının İran'da şube açmalarına ilişkin bir soru üzerine de, "Türkiye'nin İran'daki ticari faaliyetleri çok önemli. 20 milyar dolardan söz ediyoruz. Bugün 8 milyar dolar dış ticaret hacmimiz var. Bu da Türkiye'nin İran'da bankacılık faaliyeti yürütmesinin gereğini ortaya çıkarıyor" diye konuştu.

    Çalışmalarda, Türk bankalarının İran'da şube açmasının çok yararlı olacağını belirten Tüzmen, "Türkiye'nin, İran'da önemli yatırımları var. Kamu ve özel bankaların şube açma düşünceleri de var. Tabii ki bir kamu bankası aracılığıyla yapılması daha hızlı hareket imkanı sağlar. Ardından özel sektör de gelir. Ticaret hacmi büyüdükçe, bunların olması gayet doğal" dedi.
     
    Tüzmen, Türk müteahhitlik firmalarının önümüzdeki dönemde İran'ın alt ve üstyapı yatırımlarında daha fazla yer almak istediğini ifade etti.

    Tüzmen, "Petrol ve gaz fiyatları artıyor. İran'ın geliri de artıyor. İran, geliri artınca daha fazla yatırım ve ticaret yapacak. Hem ticareti daha fazla yapmak istiyoruz hem de İran'da müteahhitlik faaliyetlerine daha fazla katılmak istiyoruz. İran'ın zenginliği bizim zenginliğimizdir. Türkiye'nin zenginliğinin de İran'ın zenginliği olacağını düşünüyoruz" dedi.
     
    "İki ülke ilişkilerinde taşımacılık önemli"
     
    Bakan Tüzmen, iki ülke arasındaki ilişkilerde 'gümrük kapılarının eş zamanlı modernizasyonu' ve 'mevzuat uyumunun' öncelikli konulardan olduğunu ve bu iki konuda son yıllarda önemli aşamalar kaydedildiğini anlattı.

    İki ülke ilişkilerinde taşımacılığın da önemli bir yeri olduğunu ifade eden Tüzmen, dünyada petrol fiyatlarının aşırı yükselmesinin taşıma maliyetlerini de çok hızlı bir şekilde artırdığına dikkati çekti.

    Taşımacılık alanında karşılıklı yapılan bazı yanlışlıklar olduğunu dile getiren Tüzmen, "Taşıma ücretleri üstünde bir sürü farklı tarifeler, harçlar, farklı farklı uygulamalar ortaya çıktı. Bunun kimseye faydası yok. Karşılıklı olarak taşımacılık üzerindeki ekstra ücretlerin tamamını ortadan kaldırmalıyız. Başka çare yok" dedi.

    İran Sanayi, Ticaret ve Maden Odası Başkanı Muhammed Nehavendiyan da, Türkiye ile ticari işbirliğinin kendileri için çok önemli olduğunu ifade etti.

    İki ülke arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için zeminini çok uygun olduğunu söyleyen Nehavendiyan, petrol, petrokimya ve gaz konusunda iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştiğini belirtti.

    Nehavendiyan, son dönemde bu alandaki işbirliğinin ivmesi göz önüne alınarak, iki ülke arasında bir enerji komisyonu kurulmasını önerdi.
     
    Karşılıklı işlemler için, iki ülkenin 'ortak bir banka' kurmasını da teklif eden Nehavendiyan, taşımacılık konusunda da ortak bir kurul oluşturulması fikrini gündeme getirdi. Nehavendiyan, "Doğrudan ilişkileri geliştirdiğimiz oranda işbirliğimiz hızlanır" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow